Тестна фаза новог система за биометријске путне исправе почет ће функционирати сутра.Гласноговорница Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ (IDDEEA) Амила Опардија изјавила је тим поводом да се сутра врши миграција података на нови хардвер, јавила је новинска агенција Фена.

Систем израде докумената неће функционирати три радна дана (од сриједе до петка). Опардија наводи да у та три дана грађани неће моћи подносити захтјеве за издавање докумената (личне карте, пасоши, возачке дозволе) нити за регистрацију моторних возила, али ће моћи преузимати  израђена документа.

Од понедјељка, 6. јула, министарства унутарњих послова и Регистар Брчко Дистрикта поново ће почети са примањем захтјева за израду докумената. Од тога дана захтјеви ће се предавати лично на локацијама које имају потребну опрему и едуцирано особље за овај посао.

Опардија наглашава да ће се грађани, уз достављену документацију, морати фотографирати на локацијама МУП-ова и давати отиске прстију.

У тестном периоду издават ће се пасоши који су тренутно у употреби и вриједит ће пет година, а издавање биометријских пасоша почет ће 1. јануара наредне године.- Нема разлога за замјену путних исправа чија важност није истекла, поручила је гласноговорница IDDEEA Амила Опардија.