Дневни аваз: Делегација Европске комисије (ЕК) у БиХ јучер је изразила жаљење због усвајања Закона о заштити домаће производње БиХ у Парламенту наше државе, наводећи да је то "озбиљно питање, пошто је Споразум о стабилизацији и придруживању (SAA) пролаз за стицање статуса кандидата за чланство у ЕУ".

– ЕК је забринута и због посљедица које ће осјетити обични људи. У случају да буде примијењен, овај закон узроковат ће пораст цијена основних прехрамбених производа у продавницама и директно утјецат на бх. грађане – наводи се у саопћењу Делегације ЕК, која је позвала БиХ на консултације са сусједима и другим партнерима CEFTA-е како би се "избјегао штетан и непотребан трговински спор".

Динкић: Протекционистички закон

Предсједник Владе Србије и министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић јучер је оцијенио да је БиХ донијела "протекционистички и закон супротан CEFTA-и", преноси Бета. Он је најавио да у Влади Србије тек предстоје консултације. Потцртао је да ће дугорочно "БиХ од овога имати штете" те изразио увјерење да ће Парламент БиХ преиспитати своју одлуку.

Амбасадор Хрватске у БиХ Тончи Станичић јучер је за "Дневни аваз" изјавио да ће усвојени  Закон о заштити домаће производње нарушити не само привредне него и укупне односе двије земље.

– Влада РХ још није одлучила. Стога не могу рећи ништа конкретно, осим да ће мјере које ћемо подузети бити врло озбиљне. И то не само трговинске. За БиХ је ипак много важније што ће урадити CEFTA и ЕУ. Њихове санкције дугорочно ће бити изузетно лоше по БиХ – рекао је Станичић.

Коментирајући најаву предсједавајућег Дома народа Илије Филиповића да ће, ако високи представник у БиХ Валентин Инцко Закон не стави ван снаге, затражити оцјену уставности тог акта, хрватски амбасадор изјавио је да је то могуће већ сада урадити.

– Овај закон веома ће уназадити БиХ на путу ка ЕУ. Његово усвајање у старту је врло лош потез који ће довести до негативних посљедица у привредном погледу – закључио је Станичић.

ОХР без коментара

Уред високог представника јучер није желио коментирати усвајање Закона о заштити домаће производње БиХ.

– Ово није питање за ОХР, већ за ЕК, Секретаријат ЦЕФТА-е, па и институције БиХ – изјавио је за Фену портпарол ОХР-а Олег Милишић.

Ни србијански амбасадор у БиХ Грујица Спасовић није био ништа блажи у критикама усвојеног закона.

Такођер, очекује се и да Влада Србије донесе одлуку о контрамјерама према БиХ. Према Спасовићу, ово није само билатерални него и много шири проблем.

– Усвајање овог закона не само да угрожава CEFTA-у него и наше даљње интеграције према ЕУ. На оваквим стварима губимо кредибилитет. Сигуран сам да ово није прави начин да се заштити домаћа производња. CEFTA је идеја која је дошла из ЕУ, тако да није добро да се она крши – истакао је Спасовић.

Хрватско министарство вањских послова и еуропских интеграција (МВПЕИ) упутило је јучер протестну ноту Амбасади БиХ у Загребу поводом доношења Закона о заштити домаће производње у Парламенту БиХ, саопћио је МВПЕИ.

– Овај закон директно је усмјерен против слободне трговине с Хрватском у оквиру ЦЕФТА-е. Овакво понашање  није у духу добросусједске сарадње за коју се обје државе заузимају те ће оставити посљедице на цјелокупне односе двије земље – каже се у саопћењу.