Дневни аваз: Због увођења система фискализације само је у Бањој Луци за мање од годину затворено чак 685 малих трговачких радњи, подаци су који су незванично потврђени "Дневном авазу".

Према информацијама из Савеза синдиката РС, у прва четири мјесеца ове године у мањем бх. ентитету без посла је остало око 16.000 радника, од чега је 1.431 отпуштен због престанка пословања њихових фирми.

Ова бројка, према анализама Синдиката, односи се искључиво на мале продавнице и угоститељске објекте који су престали радити јер се нису могли уклопити у процес фискализације. Ту тврдњу потврђује и чињеница да је почетком прошле године у Бањој Луци постојало 1.035 трговачких радњи, док их је данас свега 350.

Страшни интереси власти

Фискалну касу, чија је најнижа цијена у РС била око 750 КМ, морали би имати сви објекти у којима се приходи остварују у готовини. Стручњаци напомињу и да се у РС тежило продати што више каса. – Ту имамо страшне интересе, јер се услугама набавке каса и трошкова одржавања баве предузећа иза којих стоји читава спрега власти. Тек можемо очекивати праве посљедице ситуације у којој је у РС издвојено од 70 до 100 милиона КМ за касе старе око 20 година, а малим привредницима нанесена је несагледива штета – упозорава Миљевић.

Према мишљењу економског стручњака Дамира Миљевића, највећа штета нанесена је малим привредницима.

– На подручју БиХ, конкретно РС, систем је уведен и на мјестима гдје за фискалну касу нема апсолутно никакве оправданости.Тако, осим у пиљарницама, касе имамо чак и у невладиним организацијама – каже Миљевић.

Систем фискализације требао би заживјети идуће године и у ФБиХ. Како објашњава Филип Ујевић, савјетник федералног министра финансија и предсједник Радне групе која је урадила Преднацрт закона о фискалним системима ФБиХ, по успостављању система и у овом ентитету може се очекивати затварање одређеног броја трговина.

– То је ризик који је уграђен у све позитивне ефекте фискализације. Што се тиче РС, вјероватно се ради о подузетницима који су "незаокружени" у свом бизнису. Није то случај само са РС, свуда се приликом увођења реда врши селекција оних који раде у нереду. Онај ко није оспособљен  да нормално функционира, сигурно ће затворити радњу. То јесте негативан ефект, али не и велика опасност, чак ни краткорочна – наводи Ујевић.

Он напомиње да су позитивни ефекти фискализације много већи и да ће се догодити чак и то да се неке трговинске радње које су тренутно затворене поново могу укључити у бизнис.