Независне новине: Годину дана након потписивања привременог Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) са ЕУ власти у БиХ углавном су испуниле трговински дио овог споразума и укинуле или смањиле царинске стопе, док усклађивање бх. законодавства са ЕУ не иде планираном динамиком, кажу надлежни.

Халид Гењац, предсједавајући Заједничке комисије за европске интеграције Парламентарне скупштине БиХ, каже да у привременом ССП, који се тренутно спроводи у БиХ, постоји поглавље које се односи на припреме БиХ за преузимање европског законодавства, али да те припреме не иду најбоље. "Привремени ССП углавном се односи на трговину и већина ствари је испоштована или спроведена. Дио споразума који се односи на усклађивање законодавства са ЕУ не иде баш најбоље и око 50 одсто ствари није испуњено, а то се превасходно односи на институционалне и кадровске проблеме с којима се суочавамо, али пропусти још могу бити надокнађени", казао је Гењац.

Он истиче да је Комисија за европске интеграције разматрала спровођење споразума и да се оквирни елементи углавном спроводе те да се може дати позитивна оцјена досадашњим активностима. ССП се састоји од десет поглавља, као што су општа начела, политички дијалог, регионална сарадња, слободно кретање робе и радника, пословно настањивање, пружање услуга, плаћање и кретање капитала, затим усклађивање и спровођење права и правила конкуренције, правосуђе и унутрашњи послови, сарадња у политици и финансијама и, на крају, институционалне, опште и завршне одредбе. ССП ће ступити на снагу након ратификације у Европском парламенту и законодавним тијелима 27 земаља чланица, а код нас се тренутно спроводи привремени ССП, којим је обухваћен трговински дио цијелог ССП.

Џенана Хоџић, шеф Одсјека за координацију процеса стабилизације и придруживања у Дирекцији за европске интеграције, каже да је усклађивање законодавства основа нашег напредовања ка ЕУ.

"Морамо постепено радити на усклађивању закона са ЕУ, а посебно у сегменту који се односи на пољопривреду. То је веома сложен процес, посебно када се узму у обзир специфичности БиХ и њене подјеле власти од општина преко кантона до ентитета и на крају државе", казала је Хоџићева. Она наглашава да у активностима спровођења ССП-а активно учествује и Европска комисија у БиХ, која стално наглашава да је потребно радити на координацији свих институција које су укључене у спровођење ССП-а.

"Европска комисија у БиХ ће у октобру представити свој годишњи извјештај и онда ћемо видјети шта је то шта смо урадили и какво је стање у вези с испуњавањем услова ССП", истиче Хоџићева. БиХ у процесу спровођења ССП-а у своје законодавство мора уградити око 1.200 европских директива.

"Свој правни систем морамо усагласити са законом који је деценијама развијан у ЕУ и то није нимало лаган посао. Много тога је урађено у сфери трговине, али остаје још пуно тога", каже Хоџићева.

Срђан Мазалица, посланик у Народној скупштини РС и члан одбора Скупштине РС за европске интеграције и регионалну сарадњу, каже да у РС има помака када је у питању усаглашавање законодавства са ЕУ, али да великих проблема има јер у ФБиХ оспоравају право РС над обавезама које проистичу из ССП-а. "Нефункционисање Дирекције за европске интеграције велика је кочница ФБиХ у усклађивању правних норми са ЕУ. У РС се води рачуна и већина закона који се доносе су у складу са ЕУ како не бисмо касније морали све понављати", каже Мазалица.