Дневни аваз: Влада ФБиХ јучер је у Сарајеву утврдила и по хитном поступку у парламентарну процедуру упутила Приједлог интервентног закона. Њиме се привремено, у вријеме трајања станд-бy аранжмана са ММФ-ом, уређује висина плаћа и накнада запослених на свим нивоима који се финансирају из буџета ФБиХ, кантона, градова и опћина.  

Топли оброк осам КМ дневно

Максимални износ топлог оброка мјесечно може бити до један посто од просјечне плаће, а средства за регрес за годишњи одмор до 50 посто просјечне плаће исплаћене у ФБиХ према посљедњем податку Завода за статистику ФБиХ. У овом тренутку, то значи да би топли оброк максимално износио осам марака дневно или око 190 КМ наспрам тренутних око 350. Регрес би био мањи од 400 КМ, умјесто 792 марке.  

Овај закон односи се и на плаће и накнаде ванбуџетских фондова, дирекција за цесте и текуће грантове те фирме с већинским државним капиталом. Апсолутно све плаће и накнаде корисника које се утврђују у буџетима, фондовима или дирекцијама бит ће смањене на ниво из децембра прошле године, уз додатно умањене од десет посто.  

Упркос оптужбама Синдиката, које су неутемељене, јер се мора увести штедња на свим нивоима, Влада ФБиХ била је јединствена у овим ставовима. Једини суздржан био је министар за борачка питања Захид Црнкић, што могу разумјети, али не могу и нећу да разумијем Синдикат радника упослених у управи, јер су они посљедњи који би се требали бунити за ниво плаћа у ФБиХ – казао је за "Аваз" након сједнице министар финансија ФБиХ Вјекослав Беванда.  

Посљедње усаглашавање

– Разговор с кантоналним премијерима и министрима финансија био је коректан и очекујем да ће сви, као што је то урадила Влада ФБиХ, провести договоре и усвојити ребалансе буџета. Влада ФБиХ свој ће на столу имати сутра, а посљедња усаглашавања са ММФ-ом о томе током данашњег дана – нагласио је Беванда.

Према његовим ријечима, ни он ни Влада нису овим потезом прекршили Устав ФБиХ, јер је и у њему јасно дефинирано да је фискална политика искључиво у надлежности Владе, а ограничења ће осигурати равнотежу свих буџета и циљану уштеду 413,8 милиона КМ на нивоу цијеле ФБиХ.  

Фактички, федерални буџет за све плаће и накнаде, што укључује и посланичке паушале, уплате доприноса и пореза на плаће, на располагању ће имати нешто мање од 164 милиона КМ, наспрам тренутно одобрених 186 милиона КМ, што је смањење од 22 милиона КМ!

На питање шта ће се десити ако Синдикат успије у својим захтјевима и на крају не буду усвојене мјере штедње, Беванда је одговорио:

– Онда ће ММФ дати новац држави и РС, а не и ФБиХ, нас ће искључити, што ми је јасно наведено у контактима с том институцијом.