Независне новине: Власници возила у БиХ од септембра ће мијењати саобраћајне дозволе, а умјесто њих добиће власничке картице, потврду о регистрацији возила и стикер о техничкој исправности. Потврђено је ово јуче у Министарству транспорта и комуникација БиХ и Агенцији за идентификационе документе, евиденцију и размјену података (IDDEEA).

Нове регистарске таблице нису обавезне

На конкурсу који је расписала IDDEEA одабрана је фирма за набавку регистарских таблица. Синиша Мацан је потврдио да је након одобрења Правобранилаштва БиХ уговор потписан и с овом фирмом. Ентитетски МУП-ови набавили су довољно регистарских таблица до септембра, након чега ће кренути уговорена набавка. Мацан је раније објаснио да уколико не желе власници немају обавезу да набављају нове регистарске таблице. Нове таблице биће обавезне за оне који мијењају возило у складу са законским прописима који и сада важе. Цијена нових регистарских таблица још није утврђена.

Синиша Мацан, директор IDDEEA, казао је да су потписани уговори с фирмама које су одабране као најповољнији понуђачи, те да се очекује усвајање новог правилника како би могао почети процес замјене саобраћајних дозвола у БиХ.

Мирко Шекара, помоћник министра транспорта и комуникација БиХ, казао је јуче да је урађен нови правилник о регистрацији возила, те да ће бити упућен Савјету министара БиХ на усвајање.

"Постојећи правилник о регистрацији возила више пута је мијењан. Одлучено је да се уради нови, у коме ће бити обухваћене све промјене у процесу регистрације возила. Не могу рећи колико ће трајати процедура усвајања овог правилника, али вјерујем да ће бити окончана до септембра, када је планирано да почне замјена саобраћајних дозвола", рекао је Шекара.

Из IDDEEA су раније најавили да власници возила не морају одмах мијењати своје документе, те да не очекују гужве због новина у овом процесу. Власници возила документе ће мијењати када им истекне регистрација возила, а тада ће добити власничку картицу и потврду о регистрацији возила, док ће на аутомобилу морати имати стикер о техничком прегледу возила.

"Правилником је предвиђено да се овај стикер добије одмах по техничком прегледу возила и биће истакнут на видном мјесту аутомобила. Стикере ће, дакле, давати у техничким станицама гдје се утврђује техничка исправност возила", казао је Шекара.

Подсјетио је да су техничке станице увезане у систем и опремљене рачунарима и камерама, те да су ти подаци доступни свим надлежним институцијама.