Дневни лист: Влада Републике Српске ја на својој задњој сједници усвојила Приједлог закона о електронском пословању.Овом одлуком као и доношењем Закона о електронском документу Влада је почела са стварањем увјета нужних за успјешно функционирање и развој информацијског друштва.

Срђан Рајчевић, директор Агенције за информатичко друштво РС-а, казао је да укључивање БиХ у Еуропску унију тражи уређен правни сустав у којем се подручје електронског пословања, заједно с правном ваљаности електронског документа, поставља као основа за доношење Закона о електронском пословању.

Казао је да електронско пословање базирано на информацијско комуникацијској технологији ствара нове облике дјеловања, уз пружање нових производа и услуга, као и нових облика дјеловања партнера у пословним и другим односима на основу употребе и размјене електронских документа.

Ово је у складу с одлуком Вијећа министара БиХ које је крајем сијечња ове године усвојило одлуку о основама употребе електроничког потписа и пружања услуга овјеравања. Овим је омогућена примјена Закона о електронском потпису, односно регулирана цјелокупна материја подзаконских прописа којим је за циљ развој е-владе и електронског пословања у БиХ.

Овим се детаљно регулира пружање услуга у вези с електронским потписом и овјеравањем, као и рад надзорног тијела.