Независне новине: Седам општина из РС добитници су овогодишњег сертификата ИСО 9001:2000, "Управљање квалитетом и осигурање квалитета", који се додјељују као доказ о квалитетном функционисању система управљања, односно вођењу послова у локалној управи.

Сертификати су уручени општинама Зворник, Шековићл, Сребреница, Милићи, Доњи Жабар, Власеница и Братунац као доказ о квалитетном функционисању система управљања.

Према ријечима Зорана Липовца, министра управе и локалне самоуправе РС, циљ је побољшање квалитета јавних услуга и увођење корисничке умјесто бирократске оријентације локалне управе.

"На тај начин ће се значајно унаприједити и уравнотежити квалитет живота у локалним заједницама. То практично значи да ћемо се у наредним мјесецима бавити модернизацијом информационокомуникационе инфраструктуре у свим општинама у РС", рекао је Липовац.

Остваривање зацртаних циљева: Према његовим ријечима, ИСО 9001:2000 је управљачки систем који усмјерава организацију послова на остварење постављених циљева у погледу квалитета пословања и пружања услуга.

"Тај систем чине организациона структура, одговорности, процеси и ресурси потребни за управљање системом. То је систем у којем се тачно зна ко, шта, када и како ради", појаснио је Липовац.

Пројекат имплементације ИСО стандарда финансирала је Влада Норвешке, а сертификате је израдила сертификацијска кућа "Тувадриа" из Сарајева. ИСО 9001:2000 спецификује захтјеве за систем управљања квалитетом за организације које треба да покажу своју способност да испоруче услугу која испуњава захтјеве странке и захтјеве примјењиве регулативе у сврху повећања задовољства странке. Све активности повезане су са корисницима и задовољењем њихових потреба. Тај модел једнако вриједи за различите типове како производних тако и услужних организација, администрацију, државну управу, банке, болнице, школе, факултете или друге врсте дјелатности, односно типове или врсте производа и услуга.

Општине задовољне: Младен Поповић, начелник општине Власеница, изразио је задовољство што је општина коју води добила тај сертификат који пуно значи као признање за рад са странкама и рада Центра за пружање услуга који је уведен 2008. године.

"Драго нам је да смо добили ИСО стандард као потврду квалитетног рада са странкама и у наредном периоду ћемо се трудити да уведемо још новина. На реду је дигитализација и електронско пословање наше општине као и умрежавање свих система, стварање базе података", рекао је Поповић.

Горан Митровић, начелник општине Доњи Жабар, рекао је да основна функција општинске администрације треба да буде у служби грађана и да је тај сертификат сама потврда тога.

"За двије године рада Административне службе општине побољшали смо квалитет пружања услуга грађанима до те мјере да данас грађани одрађују своје послове за тили час. Вјерујемо да ће се тај тренд наставити и ми желимо да створимо такав амбијент да грађани на једном мјесту и за кратко вријеме добијају све информације и потребне папире", рекао је Митровић.

За боље услуге грађанима: Како је рекао Липовац, јединице локалне самоуправе у РС све су свјесније значаја организовања локалне управе у пружању услуга грађанима.

"Чињеница је да се свакодневно чине кораци на побољшању квалитета пружања услуга грађанима, отварају се центри за пружање услуга грађанима, инфо полице, уводи се дигитализација и електронско пословање у опшинама и све то утиче на побољшање квалитета услуга", истакао је Липовац.

Један од стратешких циљева Стратегије развоја локалне самоуправе у РС, на чијем доношењу ресорно министарство тренутно ради, јесте осигурање доступности и квалитета јавних услуга за све грађане. То је могуће кроз редовно испитивање задовољства корисника услуга у свим општинама, унапређење регулаторне и контролне функције у сектору услуга, убрзање изградње инфраструктуре и унапређење пружања услуга кроз јавноприватно партнерство, увођење електронске управе у свим општинама с јединственим информационим системом локалне самоуправе у Републици Српској, што ће у наредном периоду бити приоритет.