Земље Западног Балкана имају исте проблеме у јавној управи: бројна и нерационална административна структура, сложене процедуре запошљавања, одабир кадрова у државну службу, проблеми политичког утицаја, један је од закључака међународне конференције “Јавна администрација у модерним временима”, која је у организацији Европске организације за јавно право и грчког Министарства иностраних послова одржана 24. и 25. априла у Комотинију, Сјеверна Грчка.

На конференцији је, између осталог, било ријечи о ефективној, ефикасној и одговорној јавној администрацији у Европи, доброј управи у европској администрацији и праву.

Слађана Шкрба, стручни савјетник за секторске реформе у Канцеларији координатора за реформу јавне управе говорила је на конференцији о раду Канцеларије али и о Фонду за реформу јавне управе, те учеснике упознала и са Декларацијом о доброј управи коју је усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

Цвијета Танасић, савјетник градоначелника Брчко дистрикта БиХ говорила је о административним реформама у Дистрикту. Европска организација за јавно право са Дистриктом има веома успјешну дугогодишњу сарадњу, а у току је завршна фаза пројекта отварања Националне школе за јавну управу у Брчком. 

Један од закључака, који је изазвао дискусију међу учесницима, односио се на администрацију Европске уније, основану на принципима ефикасности, транспарентности, одговорности, економичности и чију најбољу праксу користе земље на путу према чланству у ЕУ, а која се често показује као неефикасна, нетранспарентна, неекономична.

Но, о овима темема би се требале организовати дебате или округли столови, док међународне конференције нису прилике за такве полемике, закључак је учесника конференције.

Конференцији су присуствовали представници државних институција, али и професори са приватних факултета и независни експерти који се баве питањима јавне администрације из земаља Западног Балкана и црноморске регије: Албаније, Бугарске, Грузије, Украјине, Румуније, Србије, Грчке, Црне Горе, Македоније и Босне и Херцеговине.