Поводом обиљежавања Дана Европе, Делегација Европске комисије у Босни и Херцеговини и Дирекција за европске интеграције Босне и Херцеговине заједно са невладином организацијом "Marathon" Сарајево, организује 4 км дугу трку под називом "Трком у Европу", која ће се одржати у Сарајеву у суботу, 9. маја 2009. године.

Старт и циљ ове спортске манифестације ће бити на Тргу Босне и Херцеговине 1, са почетком трке у 11.00 сати а траса ће пролазити кроз Вилсоново шеталиште. Траса трке је релативно кратка како би се омогућило заинтересованим учесницима свих доби и категорија, да учествују у трци.

Добитници првог, другог и трећег мјеста, и у женској и у мушкој конкуренцији, ће добити пригодне награде у износу од  300, 200 и 100 КМ. Сви учесници који заврше трку ће добити и посебне мајице.За више информација и да бисте се регистровали за трку, молимо вас да посјетите  wеб страницу НВО „Marathon“ Сарајево: www. sarajevomarathon.ba. Рок за регистрацију је 1. мај 2009.

Дан Европе се обиљежава у Босни и Херцеговини од 1997. године кроз различите спортске и културне активности у цијелој земљи. Деветог маја 1950. године, Роберт Сцхуман, тадашњи министар вањских послова Француске, представио је приједлог стварања организоване Европе, што је било од великог значаја за одржање мирнодопских односа. Овај приједлог, познат као "Шуманова Декларација" се сматра зачетком онога што данас познајемо као Европску унију. За вријеме одржавања самита у Милану политичке вође Европске уније су одлучиле да обиљежавају 9. мај као Дан Европе.