Ослобођење: Заједничка комисија за људска права Парламента БиХ јучер је одбила нагодбу између државе БиХ и подносилаца апелације Дерве Сејдића и Јакоба Финција коју је предложио Европски суд за људска права из Страсбоурга.

Сејдић и Финци су овом суду поднијели апелацију због дискриминаторских одредби Устава БиХ и Изборног закона БиХ који нису усклађени с Европском конвенцијом о људским правима, која је саставни дио Устава БиХ, а којим се ограничавају права свих грађана БиХ на систем кандидирања на изборне позиције.

Европски суд за људска права понудио је нагодбу којом би се БиХ изузела од доношења пресуде, а с друге стране обавезала својим одлукама да ријеши питање и усклади уставна рјешења, што није прихваћено.

Замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за људска права Парламента БиХ Иво Миро Јовић истако је за Ослобођење након сједнице Комисије у Сарајеву како је његов и приједлог члана Нике Лозанчића донесен такав закључак, како би се оставило простора да Европски суд за људска права "утврди чињенично стање".

– Устав БиХ нам је даровала међународна заједница. Сада нека Европски суд за људска права, као и међународна заједница, утврди да су рјешења из таквог устава дискриминирајућа. Пресуда којим се утврђује кршење људских права дат ће додатни потицај иницијативи за што журнијом измјеном Устава БиХ. Тај чин би уозбиљио институције и политичке чимбенике у БиХ  да морају легислативу државе  уредити спрам рјешења која прописује Европска конвенција о људским правима – нагласио је Јовић.

– Он је истакао како, осим случајева Сејдић и Финци, очитовање из Страсбоурга ускоро треба бити познато и у случају Илијаса Пилава, који је такођер тужио државу БиХ јер  није могао пријавити своју кандидатуру за бошњачког члана Предсједништва БиХ из Републике Српске.