Министар цивилних послова БиХ Средоје Новић састао се у Сарајеву с високом делегацијом програма Еурека коју је предводио Мануел Нунес да Фонте, предсједавајући радне групе и представник Португала, земље која предсједава програмом, преноси портал цомарт.ба.

Министар Новић је током састанка истакао интерес Босне и Херцеговине за улазак у програм Еурека како би кроз мрежу институција тог програма и институције из БиХ могле аплицирати с пројектима чији је циљ развој нових технологија и изградња партнерства ради лакшег изласка на нова тржишта.

Министарство цивилних послова БиХ је упутило писмо намјере за чланство у Еурека почетком 2009. а позитиван одговор очекује се до краја године.

Мануел Нунес да Понте похвалио је заинтересованост БиХ за чланство у програму Еурека, који тренутно окупља 38 земаља чланица, и најавио да ће на наредном засједању Извршног одбора Еурека програма бити предложен пријем БиХ, саопћено је из Министарства цивилних послова БиХ.

Након приступања БиХ Седмом оквирном програму ЕУ за истраживање и развој, Министарство цивилних послова БиХ предузело је активности на придружењу Босне и Херцеговине програмима и иницијативама Цост и Еурека.

Еурека је паневропска мрежа за подршку тржишно оријентираним, индустријским научноистраживачким пројектима. Формирана је 1985. године као међувладина иницијатива, са основним циљем јачања европске конкурентности кроз подршку предузетништву, истраживачким центрима и универзитетима.

Предвиђа реализацију пројеката из области електронике, информационе и комуникационе технологије, индустријске производње, материјала и транспорта, енергетике, хемије, физике и егзактне науке.Према подацима из јуна 2008. године, број текућих пројеката је 693, са укупним буџетом од 1,4 милијарде еура.