Независне новине: Процес запошљавања државних службеника је дуг, неефикасан, а мјере које су надлежне институције у БиХ предузимале да ово побољшају су недовољне и неблаговремене.

Закључак је ово државних ревизора који су први пут у БиХ урадили ревизију учинка о процесу запошљавања државних службеника у бх. институцијама.

"Неефикасне процедуре имају негативне посљедице по друштво и доприносе неповјерењу јавности у рад државних институција", пише у извјештају који је јуче објавила Канцеларија за ревизију пословања институција БиХ.

Процес од 48 до 479 дана

Анализа је показала да је за запошљавање руководећих државних службеника било потребно просјечно 197 дана, а осталих пет дана више. "И код једних и код других постоје процедуре које су биле ефикасне и оне које су трајале више од годину. Процедуре којима су запошљавани руководећи државни службеници завршаване су у трајању од 82 до 368 дана, а остали државни службеници у трајању од 48 до 479 дана", написали су ревизори. Фазе на које се троши највише времена су припрема и објава текста огласа, формирање комисије и одржавање прве сједнице комисије. Ревизори наводе да су то и уска грла процеса. Само на њих се троши просјечно више од 70 одсто времена у којем се огласи реализују.

Своју оцјену ревизори илуструју податком да постоје процедуре запошљавања које су трајале више од годину, иако су за њихову реализацију реално била потребна три мјесеца.

"Свако четврто радно мјесто чије је попуњавање оглашено у 2005. и 2006. години није попуњено до 31. децембра 2007. године, а свака седма процедура није резултирала запошљавањем успјешних кандидата", наводи се у ревизорском извјештају.

Ревизори су извјештај урадили на узорку 102 конкурса у 14 институција, иако наводе да су за трогодишњи период (2005, 2006. и 2007. година) пратили укупан број конкурса и њихову проведбу у 45 институција.

"Агенција је у овом периоду објавила 288 јавних конкурса у којима је огласила запошљавање 1.616 државних службеника", пише у извјештају.

Анализа ревизора показала је да је у укупном броју расписаних конкурса њих 76 одсто окончано, два одсто је поништено, а 22 одсто конкурса није довршено.

"За провођење процедуре запошљавања државног службеника трошено је просјечно више од шест мјесеци. Постоје процедуре које су завршаване за мање од 50 дана, али и оне на чије је завршавање трошено више од 16 мјесеци", пишу ревизори.

У ревизорском извјештају наводи се да се повећава тренд преношења расписаних конкурса из године у годину, па су 63 огласа пренесена у 2008. годину, а њих пет је расписано још 2005. године.

Као пропуст наводи се лош план запошљавања у бх. институцијама због чега проблем преносе и на Агенцију за државну службу. Ревизори истичу да неефикасне процедуре запошљавања негативно утичу на рад бх. институција, те да су на то указивали и извјештаји Савјета министара, али и Агенција за државну службу. Наводе да се у институцијама не извршава план рада, одливају се буџетска средстава за ангажовање спољних сарадника, те додатне исплате постојећим запосленицима за обављање додатних послова.

"Дуге процедуре запошљавања негативно утичу и на кандидате за посао јер продужавају вријеме неизвјесности и чекања, те доприносе нетранспарентности и стварају неповјерење јавности у рад државних институција", пишу ревизори и додају да нису анализирали професионалност и стручност чланова комисија и нису се упуштали у анализу питања на писменом и усменом испиту.

Овај извјештај садржи препоруке које су упућене Савјету министара, Агенцији за државну службу и институцијама БиХ код којих се запошљавају државни службеници. Препоруке укључују и приједлоге да се размотре измјене досадашњег система и регулативе.