Независне новине: Вијеће министара БиХ основало је јучер радну групу за попис државне имовине која би требала почети радити до краја овог мјесеца.

"Радна група ће имати 13 чланова и одлуке ће доносити консензусом. Државне институције, институције ентитета и Брчко дистрикта именоваће своје представнике у ову комисију. Попис имовине треба направити за највише шест мјесеци. Попис имовине неће унапријед одређивати рјешење за њену расподјелу. То ће бити ријешено законом који треба да буде усвојен", рекао је предсједавајући Вијећа министара БиХ Никола Шпирић.

Журба с химном

Вијеће министара БиХ ускоро ће разматрати приједлог текста химне БиХ, којег је одабрала посебна комисија, и упутити га у парламентарну процедуру, најавио је предсједавајући Никола Шпирић. "Видим да се химна с новим текстом већ изводи. То је мало преурањено и нема потребе за журбом. Врло брзо ћемо разматрати приједлог текста и прослиједити га парламенту", рекао је Шпирић.

Јучер усвојеном одлуком о формирању радне групе прецизирано је да ће бити пописана имовина коју је БиХ добила сукцесијом СФРЈ, имовина чији је власник некадашња СР БиХ те сва остала имовина за коју након анализе земљишних и власничких књига буде утврђено да је државна својина.

Усвајањем ове одлуке испуњен је један од услова Вијећа за имплементацију мира у БиХ (PIC).

Вијеће министара усвојило је и информацију о испуњавању услова за либерализацију визног режима у којој се наводи да су домаће власти испуниле 147 од 174 захтјева за укидање виза.

"У процедури рјешавања је 18 захтјева док је девет услова нереализирано. Међу њима нема ништа посебно спорно, стога вјерујем да ћемо их успјети ријешити те стићи остале земље региона у процесу либерализације визног режима. Вјерујем да ћемо крајем године бити у прилици да имамо бијели шенген за грађане БиХ", рекао је Шпирић.

Вијеће министара БиХ на јучерашњој сједници именовало је Вијеће за спорт БиХ, те дало сагласности на правилнике о унутрашњој организацији Министарства сигурности БиХ и Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ.

Државни министри подржали су и инцијативу за одржавање бечког економског форума у Сарајеву у септембру ове године. Вијеће министара бит ће копокровитељ овог економског самита који окупља 13 земаља од Јадранског до Црног мора.