Ослобођење: Са 39 гласова за, 13 против и два суздржана, Дом народа Парламента Федерације БиХ јучер је по хитном поступку усвојио приједлог измјена и допуна буџета Федерације БиХ за 2009. годину.

Уколико Владин приједлог наредног уторка прихвати и Представнички дом, овогодишњи буџет бит ће увећан за 305 милиона КМ, колико износе неплаћене обавезе Федерације БиХ у прошлој години, а буџет ће, умјесто 1,6 милијарди КМ, износити 1,9 милијарди КМ.

Бит ће болно

Јучерашњом одлуком Дом народа је одобрио федералној Влади да за покривање дефицита искористи 120 милиона КМ средстава од сукцесије, од 154 милиона КМ намакне из комерцијалног кредита (код Уницредит, Раиффаисен, Интеса Санпауло и НЛБ Тузланске банке) те да остатак позајми од Дирекције цеста Федерације БиХ и Управе Цивилне заштите. Сходно прихваћеном приједлогу измјена Закона о извршењу буџета за 2009. годину, измирење прошлогодишњег дефицита бит ће приоритет у исплатама из овогодишњег буџета.

Према ријечима федералног министра финанција Вјекослава Беванде, "први" ребаланс слиједи крајем априла. У ту сврху Влада је на 45 дана замрзнула све буџетске трансфере.

– То је учињено јер смо почели правити прави ребаланс прорачуна чији циљ је уравнотежење расхода с приходима. То ће бити болно – казао је Беванда.

Извијестио је делегате да је БиХ почела преговоре с Међународним монетарним фондом о станд бy аранжману и о намјери федералне Владе да кредит "замјени" средствима из аранжмана. Позвао је на штедњу и потицање сектора који доносе нове вриједности и чувају радна мјеста.

Кресање потрошње

Саша Магазиновић је казао да је Федерација БиХ прва у регији која ребалансом повећава буџет, а Беванда  му одговорио да је Федерација БиХ прва донијела мањи буџет у регији. Сеад Чаушевић је критизирао Владу јер није казала које су резерве буџета и како их искористити. Мира Љубијанкић је навела да је Владин приједлог подсјећа на испуњавање нечијих нереалних жеља. Зоран Будимић је подржао ребаланс, рекавши да су пољопривредници у његовом кантону засијали 30 посто земљишта мање јер чекају Владине потицаје.

– Влада није понудила стратегију о томе како сличну ситуацију избјећи у ово доба идуће године – казао је Иво Комшић те позвао на тематску сједницу о анализи стања у привреди без које се не може планирати буџет.

– Свједоци смо да данас само привреда која пуни буџет не пријети штрајком, а штрајкају они који су на буџету – додао је.Светозар Пударић је Владин приједлог упоредио са захтјевом пијанца да му се продужи возачка дозвола, "да нас пијан вози још двије године". Упозорио је да БиХ из станд бy аранжмана може добити 600 милиона еура, али да ће то значити кресање јавне потрошње у Федерацији БиХ за 35 посто, што подразумијева измјене десетина закона и укидање још толико права.