Независне новине: Мисији БиХ при Уједињеним нацијама јуче је из Министарства иностраних послова упућена инструкција да буде затворена веб страница бх. мисије која се налази на званичном сајту УН-а.

Потврђено је ово у Министарству иностраних послова БиХ (МИП) након што је закључено да има значајних недостатака на веб страници коју је креирала Америчко-босанска фондације за културу (АБФЦ).

БиХ подијељена на пет регија

На веб страници Мисије БиХ у УН-у (www.бхмисијаун.орг) постоји линк за бх. туризам, гдје је БиХ на карти подијељена на пет регија. У Туристичкој заједници Федерације БиХ, која је ову интернет страницу покренула уз помоћ Европске комсије казали су да су регије подијељене на економском принципу по ЕУРЕД подјели. У Служби за информисање Туристичке заједнице ФБиХ казали су да је таква регионална подјела била услов Европске комисје која је финансирала 76 одсто трошкова овог пројекта, покренутог још 2003. године.

У МИП-у је потврђено да Мисији БиХ при УН-у нису никада дали сагласност за пуштање ове веб странице, али је она отворена прије пет дана, о чему је АБФЦ обавијестила јавност у свом саопштењу.

Пијаниста Саша Топерић, предсједник Америчко-босанске фонадације за културу, уједно је и савјетник у Мисији БиХ при УН-у, гдје га је по уговору о дјелу ангажовао Свен Алкалај, министар иностраних послова БиХ.

Иван Барбалић, амбасадор БиХ у Уједињеним нацијама, недавно је обавијестио Предсједништво и Савјет министара БиХ да је био против Топерићевог ангажмана, јер је тражио да буде ангажован савјетник за међународно право.На који начин ће БиХ наставити вођење кампање за пријем у нестално чланство СБ УН-а јуче нисмо могли сазнати од Милоша Прице, шефа Координационог тима за вођење кампање. У МИП-у нам је речено да је Прица отпутовао у Њујорк у бх. мисију. У Њујорк је отпутовао још један члан Координационог тима Неркез Арифхоџић, савјетник члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића, за чији је четрдесетодневни боравак МИП издвојило око 14.500 КМ.

Иако је Алкалај тражио око 600.000 КМ за подршку ове кампање, из Министарства финасија и трезора су им препоручили да то финансирају из унутрашњих резереви штедећи на другим ставкама.Након ове сугестије из МИП-а је убрзо стигао нови захтјев за 450.000 КМ.

Из Министарства финансија и трезора потврдили су јуче да су поново дали негативно мишљење. Подсјетили су МИП да има своје резерве за запошљавање 35 службеника, што може искористити у случају повећања броја људи у Мисији БиХ при УН-у.Јуче нисмо успјели да добијемо коментар из Кабинета предсједавајућег Предсједништва БиХ Небојше Радмановића.