Дневни аваз: Власти БиХ увођењем нових акциза за цигарете, кафу, алкохол и гориво годишње ће додатно убрати у буџет најмање 290 милиона марака.Како је након сједнице Вијећа министара појаснио предсједавајући Никола Шпирић, на малопродајну цијену цигарета бит ће наплаћивано 42 посто пореза, уз посебну акцизу од 15 фенинга за сваку кутију.

Предвиђено је и повећање акциза за увоз кафе од пола марке по килограму, тако да ће за сирову кафу износити 1,5, а за пржену три марке. Тај додатни новац, према Шпирићевим очекивањима, бит ће искориштен за развојне и социјалне пројекте.

– Овај закон неће ријешити све проблеме. Али, он је на линији заштите домаће производње, поготово духанске индустрије – устврдио је Шпирић, тврдећи да ипак неће бити драстичних поскупљења ових производа.

Уводи се и додатна акциза од десет фенинга за сваки литар потрошеног горива, од чега ће се прикупити 120 милиона КМ.

– То је урађено у сарадњи с Европском банком за обнову и развој, а служит ће за враћање до сада узетих и добивање нових кредита за  изградњу путева – појаснио је државни премијер.

Вијеће министара донијело је и одлуку о кориштењу вишка прихода у РАК-у, који су износили 10,6 милиона КМ. Из те ставке бит ће намирено и 697.000 КМ дуга EUTEL-у. Међутим, ради се само о трошковима до августа 2007. године.

– Затражили смо од УО да направи информацију, након чега ћемо видјети како ћемо се односити према томе – казао је Шпирић.

Бранко Мартић јучер је именован за новог директора  Агенције за допинг – контролу.

Такођер, комисији за куповину објекта за Амбасаду БиХ у Бриселу продужен ја рад за 60 дана и премијер Шпирић очекује да ће она у том року завршити посао.