Влада ФБиХ прихватила је јучер иницијативу за отварање продавница за сиромашне, коју је предложио федерални министар трговине Десница Радивојевић, по узору на недавно отворену у Словенији.

Слична трговина бит ће отворена 25. марта у Београду, а у њој ће цијене за око 300 прехрамбених артикала бити и до 50 посто ниже него у другим продавницама.  Влада је задужила Радивојевићево и Министарство рада и социјалне политике да припреме програм реализације ове иницијативе у којем би били одређени извори финансирања, носиоци посла и рокови његовог извршења.

Словенска СОС трговина

Прва словенска СОС трговина за сиромашне отворена је прекјучер у Љубљани, а у њој се основне намирнице и хигијенске потрепштине могу купити и до 70 посто јефтиније него у комерцијалнима продавницама. Оснивач трговине је задруга СОС, која намјерава отворити још десетак радњи. Право на куповину имају чланови задруге, а учланити се могу пензионери, незапослени и радници с примањима мањим од 500 еура мјесечно, с тим да свој статус морају доказати документима.

Одузета роба

Радивојевић истиче да би програм требао бити завршен до маја те да је у плану да прве трговине буду отворене наљето у Сарајеву, Тузли и Мостару. Наводи да је приоритет рјешавање нормативно-правног сегмента за отварање трговина и идентификација будућих корисника.

– Како у федералном буџету нема новца за нове пројекте, покренут ћемо кампању за помоћ у отварању ових трговина. Планирамо отворити хуманитарни телефона путем којег би грађани поклањали новац за ту сврху. Позват ћемо компаније које производе или дистрибуирају прехрамбене производе да поклањају намирнице којима је рок трајања при истеку или да им снизе цијену за 30 до 50 посто, а планирана је и продаја робе одузете на царинама – казао је за "Дневни аваз" министар Радивојевић.

Наводи да ће трговине бити потпуно непрофитне, али да очекује да зараде за плаћање режија и одређене накнаде за запослене, по могућности инвалидне особе.

– Највјероватније ћемо копирати словенски систем, па ће корисници куповати помоћу картице, а њих ће моћи добити они којима то одобри Федерално министарство рада и социјалне политике у сарадњи с опћинским органима – објашњава Радивојевић.

Спријечити злоупотребе Одлуку Федералне владе поздравили су представници Удружења за заштиту интереса потрошача Кантона Сарајево, нагласивши да је иницијатива  министара Радивојевића итекако проведива.

– Нема говора о понижавању грађана, јер овакве продавнице функционишу годинама у Италији, Њемачкој, Аустрији, Белгији… Оне ће имати двоструки учинак: грађани ће добити радње у којима ће моћи повољније пазарити, а њихово отварање утјецат ће и на цијене у нормалним трговинама, односно свести их на праву мјеру – објашњава Месуд Лакота, секретар Удружења.

Иницијативу за отварање трговина за сиромашне подржавају и у Савезу пензионера ФБиХ, али додају да је потребно подузети све потребне мјере како не би било злоупотреба.

– Драго ми је што се и у нашој земљи покрећу овакви пројекти, али надам се да те радње неће постати складишта покварене робе и да ће у њима моћи куповати само они којима је то заиста потребно – казао је Шефкија Елезовић, предсједник Савеза.