Одавно постоје бројни докази да је ноћни рад штетан за људско здравље, али је мало ко могао претпоставити колико је велика та штета. Данска влада је, наиме, почела исплаћивати одштету људима који су након низа година ноћног рада добили рак.

Поступак данске владе је посљедица одлуке надлежне агенције Уједињених нација да ноћне смјене прогласи вјероватним узрочником рака. Другим ријечима, ноћни рад је сврстан у исту категорију опасности као и рад с индустријским хемикалијама. Поремећен сан, замор, стомачне тегобе, повећан ризик од несрећа на послу – докази да је ноћни рад штетан за здравље гомилају се већ годинама.

Данска влада је прва у свијету почела исплаћивати одштету људима који су платили још већу цијену за низ година проведених на ноћним сменама и обољели од рака. Ума Манкопф је некада радила као стјуардеса у највећој скандинавској авиокомпанији SAS-у. Тридесет година је летјела широм свијета радећи посао на којем су дуге ноћне смјене редовна појава, извјештава BBC. Ума Манкопф је једна међу скоро 40 жена које су од данске владе добиле одштету због рака који су добиле након дугог низа година ноћног рада. Ове одштете су резултат одлуке тијела УН-а – Међународне агенције за проучавање рака, која ради при Свјетској здравственој организацији (WHO). Та агенција је закључила да ноћне смјене вјероватно изазивају рак и само су једну категорију ниже од доказаних карциногена, као што је азбест.

Шеф УН-ове агенције Vincent Colianni каже да је закључак донесен на основу низа истраживања са свих страна свијета:

"Окупили смо бројне стручњаке и они су закључили да рад у смјенама који подразумијева и ноћне смјене код људи вјероватно изазива рак. Ноћне смјене су стављене у категорију 2-А. Прикупљени докази се практично не разликују од доказа у случају неке индустријске хемикалије."

Данска влада је у свом односу према посљедицама ноћних смјена изгледа далеко испред остатка свијета. Синдикати у Британији процјењују да ноћне смјене ради око 20 посто укупног броја запослених.

Професор Andrew Patterson, специјалист за заштиту на раду на универзитету Sterling , каже да Британија у заштити њиховог здравља каска за Скандинавијом:

"Треба ситуацију сагледати са свих страна и зато мислим да рак као професионално обољење представља велики проблем за здравље у Британији. Немамо обичај да препознајемо штету коју трпе и радници и њихове заједнице, тамо гдје су ноћне смјене уобичајена појава. То је погрешно – штета постоји, али ми је не видимо и не узимамо је у обзир."

Надлежни органи у Британији су наручили посебан извјештај о посљедицама ноћног рада, али његови резултати бит ће познати тек за двије године, јавља BBC, а преноси портал екапија.