У Опћинском суду Сарајево представљен је Пројект конверзије у дигитални формат и електронске обраде заосталих комуналних предмета (KODIFEL) који је осмислио Канада – БиХ Пројект реформе правосуђа (Judicial Reform Project – JRP).

Ради се о пројекту вриједности око 250.000 КМ који је финансирала Канадска агенција за међународни развој (CIDA), а има за циљ ургентно рјешавање 900.000 заосталих комуналних предмета у највећем бх. суду. Рад Опћинског суда Сарајево ће захваљујући дигитализацији и електронској обради случајева, које изводи Микрографија д.о.о. Сарајево, бити знатно убрзан, те ће доћи до бржег рјешавања заосталих предмета, што ће допринијети смањењу заостатка током наредних неколико година.

Процес дигитализације и конверзије почео је у новембру 2008. године, а до сада је обрађено већ скоро пола предмета (више од 400.000), и смјештено назад у бар кодом обиљежене архивске кутије, којих ће до самог завршетка пројекта бити око 5.000. Занимљив је податак да ће у процес обраде ући случајеви од 1996. до марта 2009. године за чију би обраду, да није овог пројекта, било потребно 38 година рада. Гледано с финансијске стране, погодности које ће KODIFEL донијети нашем судству, огромне су. Тако Миодраг (Мике) Перишић, међународни савјетник JRP-а, објашњава:

"Пројект је, иако још није приведен крају, у погледу уштеде већ дао конкретне ефекте. Више од 60.000 обустава спојено је с предметима чиме је избјегнуто њихово даље процесуирање. Значајна је то уштеда како за сам суд, тако и за комуналне организације. С друге стране, пројект је први пут пронашао и завео преко 120.000 нових предмета, за што би досадашњим методама рада било потребно три године".

Предсједник Опћинског суда Сарајево, Горан Салиховић, објашњава како упосленици суда нису били у стању водити евиденцију и процесуирати комуналне случајеве, јер се број заосталих предмета константно повећавао до те мјере да овај суд више није био у стању чак ни физички примити нове.

"Опћински суд Сарајево настоји увијек бити професионалнији и отворити врата модернизацији у организацији рада, јер настојимо бити точак промјена у цјелокупном правосуђу. Свјесни смо чињенице да је успијех Опћинског суда у Сарајеву, успијех правосудне и економске реформе у Босни и Херцеговини", додаје Салиховић.

На конференцији се обратио и Keneth Sooley, представник Канадске амбасаде у Сарајеву, који није крио задовољство што његова земља финансира овако важан подухват.

"Канада данас у БиХ помаже низ пројеката, а овај је један од најбитнијих. Разлог за то јест чињеница да стварање одговорних и способних правосудних институција гарантује позитивну околину за социјални, економски и политички развој, што све заједно Босну и Херцеговину чини ближом Европској Унији. Канада има велико задовољство да охрабри, али и помогне Босну и Херцеговину на том путу".

О важности KODIFEL-a говори и чињеница да је пројект, поред наведених институција и организација, подржало и Високо судско и тужилачко вијеће БиХ.Како Канада – БиХ Пројект реформе правосуђа (JRP) већ три године у БиХ вриједно ради на стварању одрживог, ефективног правосудног система, поред Опћинског суда Сарајево, JRP тим развио је програме и за Основни суд у Бања Луци. То подразумијева рад са свим судијама, тужитељима, адвокатима и другим стручњацима, те грађанима који су укључени у рад судова.

Захваљујући раду JRP реформа правосуђа и јесте једна од најуспјешније проведених реформи у БиХ, преноси портал ekapija.