Дневни аваз: Исплата пензија у Федерацији БиХ убудуће неће почињати прије петог у мјесецу, јер се и ми, као и цијели свијет, суочавамо с економском кризом, упозорио је у изјави за "Дневни аваз" Зариф Сафић, гласноговорник Завода ПИО/МИО ФБиХ.  

Према његовим ријечима, до сада су пензије исплаћиване сваког првог у мјесецу, а за јануар и фебруар с два дана закашњења због викенда.

– Очекивали смо да ће нам Влада ФБиХ за прва три мјесеца уплатити 36 милиона марака дуга, али од тога нема ништа. Наводно би нам требала уплатити 12 милиона КМ од средстава сукцесије, док њен укупан дуг за бенефициране пензије за прошлу и ову годину износи 225 милиона КМ. За прошлу годину нам дугују 82 милиона КМ, а за ову 143 милиона – каже Сафић.

Он истиче да је за исплату пензија мјесечно потребно 127 милиона КМ, а упитно је како обезбиједити тај новац.  

– Забринути смо јер смо потрошили сва средства из резерви. Охрабрује нас једино то што плаће у ФБиХ не могу бити исплаћене док претходно не буду уплаћени доприноси за пензијско-инвалидско осигурање. Што се тиче висине мартовских пензија, о томе је још рано говорити јер је почетак мјесеца – истиче Сафић.

Шефкија Елезовић, предсједник Савеза пензионера/умировљеника ФБиХ и члан Управног одбора Завода, каже за "Дневни аваз" да су јако забринути због финансијске кризе у тој установи.  

– Ако не буде довољно новца за исплату редовних пензија, УО ће захтијевати обуставу исплате бенефицираних пензија војним осигураницима – поручује Елезовић.