Финансијска и економска криза натјерала је министре финансија ЕУ да се сложе око рада на примјени смањења пореза на промет локалних услуга, попут услуга прехране, фризерских услуга и ситних кућних поправки, окончавајући тако деценију трошења на помоћ локалним бизнисима.

Тренутни ЕУ прописи о порезу на додану вриједност, успостављени Директивом о ПДВ-у из 2006.године, одређују да земље чланице морају третирати опскрбу добрима и услугама стопом ПДВ од најмање 15%. Чланицама је такође дозвољено да примијене смањене стопе до 5% за области која се сматрају есенцијалним, попут медицинских или радно интензивних услуга, укључујући ту и адаптирације станова, чишћење или фризирање.

Комесар ЕУ за опорезивање László Kovács прошлог љета је предложио да земље требају увести смањену стопу на исте услуге како би се избјегле велике разлике у цијенама. Постигнути договор дио је ширег пакета помоћи малим пословима у ЕУ, које имају тенденцију локалног. Стандардна стопа ПДВ-а у ЕУ је 15% , а државе имају право да смање ПДВ до стопе 5% за договорену листу услуга. Француска је дуго жељела примијенити стопу на испод 15% за ресторане како би испунила предизборна обећања актуелног предсједника Саркозија.

"Резултат тога је да се сектор ресторана може окористити смањеном стопом ПДВ-а у складу са жељом сваке државе”, казала је француска министрица привреде Christine Lagarde.

Из Француског синдиката хотелијерских радника речено је да корист од смањења ПДВ-а могу имати 112 000 ресторана, 24 000 хотела-кафана-ресторана и 41000 кафића. Аналитичари Краљевске банке Шкотске израчунали су да би то смањило инфлацију у Француској за 25 до 40 основних бодова у односу на друге земље попут Њемачке, која не примјењује редуцирану стопу. Договор ефективно ставља вето на даља преговарања о смањењу стопе ПДВ-а на било које робе и услуге у ЕУ.

Њемачка је , заједно са Бугарском, Данском, Естонијом и Литванијом потписала заједничку изјаву позивајући остале ЕУ земље да покажу строгост у примјени смањене стопе” како би се избјегао инфективни ефекат” јер ће таква редукција деформирати јавне финансије. Француска и Британија су притискале Kovácsa да у овој години предложи смањење ПДВ-а за енергетски учинковите робе , али је он изјавио да Комисија сада треба озбиљно промислити о томе да ли да иде даље.

"Данас је очито да велики број чланица сматра да је ово крај пута, да не желе даље имати дискусије о смањењу стопе ПДВ-а”, рекао је комесар László Kоvács.

Министри финансија из Мађарске, Аустрије и Литве казали су да требају коначно одобрење њихових влада за овај договор, а министар Калоусек из Чешке не очекује проблеме гледе тога, преноси портал ekapija.