Независне новине: Комисија за државну имовину не може усагласити нацрт закона о државној имовини због опречних ставова о њеној укњижби и због тога предсједавајући ове комисије очекује да их Вијеће министара БиХ разријеши дужности.

"Понудио сам компромисни Приједлог нацрта закона о државној имовини који није прихваћен. Не видим начин за излазак из ове ситуације, осим да нас Вијеће министара БиХ све смјени и именује нову комисију, чији би чланови биле особе спремне на компромис. Вијеће министара БиХ већ је једну комисију распустило, именовало нас у нову, а пошто нисмо у стању постоћи договор, онда је једино логично да будемо распуштени као комисија", казао је Звонимир Кутлеша, предсједавајући Комисије за државну имовину, након јучерашње сједнице.

Пет година и двије комисије

Вијеће министара БиХ крајем 2004. године формирало је Комисију за државну имовину. Њена два састава нису успјела припремити закон о расподјели државне имовине. Високи представник међународне заједнице за БиХ прије неколико година забранио је располагање државном имовином све до усвајања закона о њеној расподјели.

Компромисни приједлог подразумјевао је да сва имовина добијена сукцесијом СФРЈ и чији је власник била некадашња СР БиХ буде укњижена као власништво државе БиХ.Истим приједлогом, дио имовине би био укњижен као власништво нижих нивоа власти, док би се држава БиХ брисала из власничких књига за тај дио имовине.

"Чланови Комисије из РС сматрали су да је овај приједлог супротан другим одредбама предложеног нацрта закона које предвиђају да су нижи нивои власти власници имовине која није потребна државним институцијама. Било је и других ставова који су потпуно супротни позицијама представника РС. Уз изостанак воље за компромис, могли смо једино закључити да нисмо у могућности предложити нацрт закона о државној имовини", рекао је Кутлеша.

Предсједници СДА, СНСД-а и ХДЗ БиХ Сулејман Тихић, Милорад Додик и Драган Човић договорили су да државна имовина буде подијељена по функционално-територијалном принципу. Држави би припала имовина потребна за функционисање државних институција, а остатак би подијелили ентитети, кантони, градови и опћине. Страначки лидери су сагласни да подјела имовине буде регулисана законом којим би сва имовина била укњижена прво на државу, а потом подијељена по овом принципу. Саставни дио закона био би и споразум о расподјели имовине.

"Упознат ћемо Вијеће министара БиХ са неуспјехом у припреми закона. Особно нећу поднијети оставку, јер сам то раније чинио, па нисам добио подршку. Вјерујем да ће Вијеће министара БиХ подузети потребне мјере, јер ми нећемо радити нови закон. Тражио сам подршку странака и ОХР-а за мој приједлог, али је нисам добио", рекао је Кутлеша.

Усвајање закона о државној имовини један је од пет услова за трансформацију ОХР-а у уред специјалног представника ЕУ за БиХ.

Шефик Џаферовић, потпредсједник СДА, напомиње како су тројица лидера у Сарајеву усагласили принципе за расподјелу државне имовине.

"Договорени принципи су преточени у закон који је написао државни правобранитељ. Комисија треба да се окупи око овог приједлога и нема потребе за некаквим новим рјешењима&qуот;, истакао је Џаферовић.

Мишо Релота, гласноговорник ХДЗ БиХ, истиче како је у случају државне имовине политика рекла своје те да предстоји стручни дио посла.

"Након сједнице Комисије, која није успјела понудити рјешење, на потезу је Вијеће министара БиХ, које треба да пронађе излаз из ове ситуације", рекао је Релота.

Рајко Васић, извршни секретар СНСД-а, каже да је "штета што постоје људи који настоје уништити све договоре".

"Предсједници СДА, СНСД-а и ХДЗ БиХ уложили су много у овај договор који се сад уништава. Ко ће након тога бити спреман на нове компромисе и договоре? То је погубно за БиХ. Могуће рјешење би било да Савјет министара БиХ на основу договора прудске тројке, без Комисије за државну имовину, припреми закон", истакао је Васић.