Дио запослених у државној управи и локалним самоуправама у Србији остаће без посла, након што буде извршена нова систематизација радних мјеста.

Министар државне управе и локалне самоуправе Милан Марковић рекао је за Б92 да ће његово министарство наложити руководиоцима да направе нову систематизацију радних мјеста и додао да је то најреалнији начин за рјешавање проблема великог броја запослених у тим секторима.

“Имамо превелику државну управу и превелики број органа. Немамо много избора и мораћемо да идемо на те резове, али тражимо најоптималнији начин”, рекао је Марковић, додајући да запослени у државној управи чине један одсто јавне потрошње.

Марковић је рекао да се у овом моменту не размишља о смањењу броја радних сати запосленима у тим секторима, како се најављује из Владе Србије. Он је додао да су сви управни одбори јавних предузећа испоштовали препоруку да примања њихових чланова буду на нивоу просјечне зараде у Србији, те да је након тога остало око милијарду динара више у систему, преноси портал capital.ba.