Дневни лист: Заступнички дом државног Парламента постигао је консензус око принципа првог амандмана на Устав БиХ, којим се дефинира статус Дистрикта Брчко као заједничког власништва ентитета, те му се омогућује приступ Уставном суду БиХ. Амандман су подржале све странке и заступници позиције и опорбе. Сада ће услиједити раздобље од 15 дана у којему ће бити одржане јавне расправе у Сарајеву, Мостару, Тузли, Бањој Луци и Брчком.

Подршка опорбе

У том раздобљу ће заступници предлагати амандмане на овај амандман, а након тога ће се Заступнички дом изјаснити о коначној верзији. Поред очекиване подршке СДА, СНСД-а и  ХДЗ-а БиХ, чији су предсједници судионици Прудског процеса, амандман су подржали СБиХ, СДП, ХДЗ 1990., СДС, као и остале мање странке и неовисни заступници.  Међутим, дио њих је казао да ће уложити амандмане на овај амандман, те да ће њиховим прихваћањем увјетовати своју подршку у другом читању. Члан СБиХ Бериз Белкић истакнуо да се његова странка не може помирити са чињеницом да се овим текстом први пут у устав уводи етнички принцип приликом обраћања Уставном суду.

Наиме, за обраћање овом суду потребан је пристанак половине заступника у Скупштини Брчког, али да од тога буде најмање по једна петина клуба Срба, Бошњака и Хрвата. “Средства заштите могу постати средства блокаде”, казао је Белкић. Међутим, Шефик Џаферовић из СДА казао је да поред Скупштине Брчког, апелацију Уставном суду могу поднијети и државне институције и појединци, као што су Предсједништво, предсједавајући Вијећа министара и његови замјеници и тако даље, тако да до блокаде не може доћи.

Поврат суверенитета

Нагласио је да је важно да нема етничког одлучивања у Уставном суду, те да тако мора и остати. Челник опорбе Злато Лагумџија дао је изразито позитивно мишљење о овом тексту, тако да је замјеник предсједавајућег Нико Лозанчић казао да је у једном тренутку помислио да је ово СДП-ов приједлог.

Милорад Живковић из СНСД-а казао да је се усвајањем овог амандмана укида међународна супервизија Брчког, те да тиме БиХ поновно добива суверенитет над једним дијелом својег територија.