Дневни лист: Посљедњих неколико мјесеци, односно од почетка свјетске економске кризе, у Федерацији је без посла остало око 9000 радника, потврдили су нам из жупанијских служби за запошљавање.

У Тузли изванредна ситуација

О тешком стању у Тузланској жупанији јучер је говорио и тузлански Опћински одбор СДП-а БиХ, из којег кажу да је шокантна то да је из 28 твртки отпуштено 1273 радника. “Ако се тому дода тешко стање у Аиди, гдје ради 900 радника, у Ливници челика, ТТУ-у, Коксари и другим тврткама, онда би се Влада додатно требала забринути, поготову због тога што нема никаквих програма ни мјера да актуалну ситуацију макар ублажи”, кажу из СДП-а Тузла, позивајући Владу да уведе изванредне мјере за ублажавање насталог стања. Овим подацима додајмо и оне који смо добили из Службе за запошљавање ТЖ-а, а који кажу да је из Гипрома отпуштено 99, из Ципорекста 139, Рудара 90, Коњуха 73 и Ширбеговића 67 радника.

Поразна је чињеница, сложили су се у свих десет жупанијских служби, да се тенденција раста незапослених повећава, те да је само у сијечњу ове године без посла у Федерацији, према њиховим подацима, остао 4471 радник. У посљедња три мјесеца 2008. у Федерацији је, према подацима жупанијских служби, остало више од 4500 особа. Највише су погођене Зеничко-добојска, Тузланска и Унско-санска жупанија. Према ријечима гласноговорнице Службе за запошљавање ТЖ-а, у тој жупанији је у сијечњу без посла остало 1000 особа, док је у просинцу прошле године без посла остало 430 особа. Директор Службе за запошљавање ЗДЖ-а Нихад Пашалић рекао нам је да је у тој жупанији у сијечњу без посла остало 1200 особа, те да се углавном радило особама које су радиле код малих послодаваца.

“Од листопада до просинца 2008. у нашој жупанији без посла је остало око 2500 особа. У листопаду је без посла остало 510 особа, у студеном 861, а у просинцу 984 особа.

Сви они су добили отказе по основи раскида уговора, стечаја или као технолошки или економки вишкови”, каже Пашалић.

У УСЖ-у запосленост пала на 17 посто

Замјеник директора Службе за запошљавање УСЖ-а Рамо Сулић рекао нам је да је у тој жупанији у сијечњу без посла остало 757 особа, од чега 531 у сијечњу и 226 у првој половици вељаче.

“Ситуација није нимало добра. Постотак запослености у нашој жупанији је 17,39 посто, а незапослености 51,55 посто. У каквој ситуацији се налазимо, говори и чињеница да је у листопаду, студеном и просинцу прошле године у нашој жупанији без посла остало 1360 особа”, рекао нам је Сулић, додајући да се углавном ради о људима из производне струке који посједују средњу стручну спрему или који су квалифицирани или ниже квалифицирани радници.

Чињеница да без посла остају углавном ови радници утјече и на нереалну слику просјечних плаћа у Федерацији, јер отказе добивају мање плаћени радници, а плаће се обрачунавају према плаћама људи с вишом стручном спремом, који су засад сигурни на пословима.

Стигло 1000 радника из иноземства

Најаве да ће се велики број наших радника из иноземства у првим мјесецима ове године почети враћати у БиХ, потврдили су нам у Тузланској и Унско-санској жупанији. Само у Тузлу у просинцу 2008. и сијечњу 2009. се с рада из иноземства вратило 1000 људи. Из Аустрије се вратило њих 125, из Словеније 258, из Хрватске 451, Србије 81, Црне Горе 10 и тако редом. У УСЖ-у су нам такођер рекли да има оваквих случајева, али да их у идућа два мјесеца очекује најгоре, односно већи повратак радника из иноземства.

Херцеговина мање погођена отказима

У Средњобосанској жупанији је у сијечњу, према ријечима Стипе Мишковића из тамошње Службе за запошљавање, забиљежено 1025 нових радника. Мишковић такођер каже да је у њиховој жупанији од листопада забиљежен раст броја незапослених, те да се углавном ради о технолошким вишковима.

Према подацима из Босанско-подрињске жупаније, ситуација у том дијелу Федерације је нешто стабилнија. У БПЖ-у су у сијечњу отпуштена 54 радника. У Херцегбосанској жупанији су у сијечњу без посла остале тек 23 особе, док је у Сарајевској жупанији с обзиром на број подузећа, запослених и становника такођер забиљежен мањи број отказа.

Тако је у Сарајевској жупанији без посла у сијечњу остало 264 особа, а у просинцу 424, рекла нам је Маријана Ибишевић задужена за односе с јавношћу Службе за запошљавање СЖ-а. У Херцеговини је ситуација такођер нешто боља него у Босни, па је тако у ХНЖ-у у сијечњу без посла остало тек око 120 особа, а у ЗХЖ-у мање од 10 особа.