Независне новине: Заступнички дом Парламента ФБиХ јуче је одгодио гласање о измјенама Закона о социјалној заштити којим би биле укинуте инвалиднине за око 100.000 особа. У расправи која је трајала готово шест сати заступници су подржали настојања Владе ФБиХ да смањи давања за ову категорију која је с процијењених 20.000 порасла на близу 140.000 корисника, али су тражили више осјетљивости према рањивим категоријама и другачији редослијед потеза. Предложено је да прво буде уређен правилник и урађена ревизија, а да потом буду одузимана права. Влада ФБиХ би до уторка требало да анализира предложене амандмане и закључке.

"У ситуацији у којој смо сада имамо два излаза. Један је да не усвојите закон и да ми коефицијент за инвалиднине смањимо на 0,5, који би до краја године био 0,1, или да усвојите закон и да зауставимо гомилање обавеза. Влада ФБиХ нема капацитета да проведе ревизију свих 130.000 људи који су сада уведени у права или су поднијели захтјев", казао је премијер ФБиХ Неџад Бранковић. Предложеним измјенама закона, које је раније усвојио Дом народа, укида се право на инвалиднине свим особама са онеспособљењем мањим од 90 посто. Заступници су тражили да ресорно министарство хитно изради јединствену базу података корисника, да измјенама не буду ускраћена права дјеце са урођеним онеспособљењем већим од 60 посто, те да то право могу уживати до 26. године или окончања школовања. Они су такође предложили доношење три нова закона: о инвалидима, о цивилним жртвама рата и о породици са дјецом.Заступник СДА Ибрахим Надаревић казао је да тренутно 50 посто корисника инвалиднина има и друга примања.

"Овим измјенама дијете које је сасвим глухо или које изгуби ногу усљед саобраћајне несреће на путу до школе, не може добити помоћ државе", рекао је Надаревић и оцијенио да је хуманије рјешење било увођење имовинског цензуса, од којег је Дом народа одустао. Он је оптужио Министарство за социјалну политику ФБиХ да није урадило ништа да нератни инвалиди добију свој правилник за оцјену онеспособљена, па се користи правилник за РВИ.

Инвалиди чекали испред врата

Већа група инвалида, међу којима су најбројније биле глухонијеме особе, ушла је јуче у зграду "Унитиkа" у жељи да присуствује сједници Парламента ФБиХ, који је засједао у овој згради. Полиција их је спријечила да уђу у велику салу у којој је била сједница. Није било примјене силе, али су размијењене тешке ријечи и оптужбе. Као компромисно рјешење, Колегиј Дома је одлучио да неколико представника удружења присуствују сједници, али без појединачних обраћања, уз образложење да је велики број удружења.

Заступник Странке за БиХ Омер Ватрић сматра да овим измјенама Влада ФБиХ не показује озбиљне намјере да проведе реформу, али и да број корисника мора бити смањен на мање од 30.000. Он вјерује да има доста случајева злоупотреба, "сигурно 60.000''. "Влада ФБиХ, умјесто да избаци из права све лажне инвалиде, и ратне и нератне, са реформом је почела тамо гдје је најтање", оцијенио је заступник Марко Вешовић. Марко Вујовић из Народне странке "Pадом за бољитак" затражио је да Влада ФБиХ направи програме за запошљавање инвалидних особа, а Нермин Никшић из СДП-а је оцијенио да прво треба да буде израђена поуздана база података корисника и искључе случајеве злоупотребе.

"Не смију нератни инвалиди бити колатерална штета ублажавања посљедица економске кризе", рекао је Никшић. Он је навео да тренутно 100 посто глуха особа има 70 постотну инвалидност и накнаду од укупно 59 КМ, а да неке особе са вриједном имовином за коју плаћају порез имају накнаду за туђу његу.

Омбудсмани БиХ забринути

Омбудсмани БиХ су од Парламента ФБиХ писмом затражили да одгоди усвајање овог закона док не буду проведене све потребне консултације како би било обезбијеђено избалансирано рјешење без дискриминације. Омбудсмани су оцијенили да предложена рјешења неће отклонити постојеће недостатке, те изразили забринутост због брзине усвајања овог закона.