Дневни аваз: Одлуку о кориштењу слободних девизних резерви Централне банке БиХ може донијети једино Предсједништво БиХ, и то водећи рачуна да буде задржана монетарна стабилност те усвојене потребне законске измјене, изјавио је јучер за "Дневни аваз" Кемал Козарић, гувернер ЦББиХ.  Он је овако коментирао јучерашњу најаву ентитетског премијера Милорада Додика да ће његова влада покренути иницијативу да"одређена средства резерви буду искориштена за подршку привреди".  

Додик је јучер најавио да ће Влада РС покренути активности да се ресурси које ЦББиХ држи у иноземним банкама пребаце у БиХ и користе за ублажавање негативних ефеката свјетске економске кризе. Козарић каже како не искључује могућност да буду усвојене додатне мјере, али додаје да је за то потребан консензус власти те измјене прописа.  

– Имамо неких 560 милиона КМ слободних резерви изнад обавезног износа који нам чува монетарну стабилност. Дио тих средстава могли бисмо употријебити у сврху подршке привреди, али не све, рецимо 60-70 посто. Морали бисмо направити пажљиве анализе и процјене колико средстава искористити ако се то законом омогући – појашњава Козарић. Према његовим ријечима, то би било прво опуштање чврсте политике Валутног одбора у БиХ, која је сада једна од најчвршћих у Европи, а која је конвертибилну марку одржала стабилном.

– Постоји простор да се Централној банци да функција "посљедњег уточишта" у којем би комерцијалним банкама било омогућено да се, ако им буде угрожена ликвидност, обрате ЦББиХ. Могла би се измјенама закона дати могућност, као у другим државама, да Централна банка из тих средстава кредитира комерцијалне банке, што би позитивно утјецало и на каматне стопе – наглашава наш суговорник. Но, гувернер упозорава да постојеће слободне резерве нису "дошле саме од себе", већ су резултат квалитетног рада и одлука Валутног одбора и Централне банке, због чега сада и постоје средства којима би се евентуално могло располагати.- Ако та средства буду активирана, онда она морају бити искориштена у интересу свих грађана БиХ, у развој, а не у потрошњу, нити у корист само неких странака или појединаца – наглашава Козарић.