Дневни аваз: Замјеник премијера и министар финансија ФБиХ Вјекослав Беванда након састанка са челним људима Завода ПИО, које је предводио директор Адем Борић, изјавио је за "Дневни аваз" да је ова институција пред сломом!

"Ово што се дешава с мировинским системом води његовом потпуном колапсу. Па, је ли нормално да ученици буду у пензији, а њихове учитељице немају увезан радни стаж? Ако се наставе неки започети папирнати пројекти наводног увезивања стажа, пензије ће се морати смањити", упозорио је Беванда.

На питање шта је конкретно проблем, он је истакао да се никако не зауставља пензионисање особа под изузетно повољним увјетима, али и да је додатни проблем најава о увезивању стажа за 48.000 особа, што није коначан број, а што се врши "посредством неких комисија које то наводно ријеше за три дана рада.

"Стаж се увезује сваком дужнику чим уплати једну рату, без обзира на то што остаје дужан још милионе КМ. Ко гарантира да ће друга рата дуга икада бити уплаћена? Добио сам одговор да су гаранције за такве потезе у хипотекама над имовином фирми, па као да је Завод ПИО фирма за некретнине! Мора се инсистирати уплата дугова у новцу, а нека ту имовину фирме дају банкама као хипотеку за добивање кредита, ако она уопће вриједи. Страх ме да ћемо увођењем на хиљаде нових пензионера, оваквим моделом, систем потпуно уништити. Новца неће бити, већ ће пензионери добити низ неких сумњивих земљишта, срушених зграда и слично", нагласио је Беванда.