Независне новине: Порезници и тржишни инспектори РС од понедјељка крећу у контролу издавања фискалних рачуна од стране пореских обвезника, али и грађана који су дужни да при куповини узму те рачуне, најавили су јуче у Пореској управи РС.

Миле Баника, вршилац дужности директора Пореске управе РС, посебно је апеловао на грађане да при куповини робе обавезно узимају фискалне рачуне које су дужни чувати код себе у кругу од 20 метара од продајног мјеста.

"У пракси је примјетно доста недисциплине по том питању, па смо се одлучили кренути у контроле заједно с Инспекцијом. Казне за фирме које не издају фискални рачун крећу се од 2.000 до 15.000 КМ, за предузетнике износе 500, а за грађане који не буду имали рачун 50 КМ", истакао је Баника.

Он је казао да се до сада у РС фискализовало 28.000 пореских обвезника, док је додатних 2.000 поднијело захтјев за увођење фискалних каса. Ту обавезу, према његовим ријечима, није испунило 9.511 активних обвезника, док за 8.811 обвезника рок за фискализацију истиче 31. марта.Порезници су због неувођења фискалних уређаја, каже Баника, до сада поднијели прекршајне пријаве против 697 обвезника којима је изречена казна од укупно 486.000 КМ. Поднесене су, напомиње, и пријаве против осам сервиса који нису испоштовали уговоре о испоруци и уградњи фискалних каса који су кажњени с укупно 7.500 КМ.

Баника је изразио задовољство досадашњим процесом фискализације наводећи да је он, упркос бројним критикама и оспоравањима, донио резултате, међу којима наглашава откривање 297 пореских обвезника који ће због високог годишњег промета бити пребачени у ПДВ систем.

"То ће помоћи РС да добије већи коефицијент при расподјели индиректних пореза са заједничког рачуна", нагласио је Баника.

Позвао је, такођер, пореске обвезнике који остварују право на умањење пореске основице за прошлу годину по основу издржаваних чланова уже породице или плаћене камате на стамбени кредит, да до краја марта поднесу такав захтјев надлежној подручној јединици Пореске управе. Право на умањење пореске основице по основу издржаваних чланова уже породице, којима се сматрају брачни друг, дјеца и родитељи, порески обвезник остварује за издржаване чланове који не остварују доходак, односно чији приходи на које се не плаћа порез годишње не прелазе 3.000 КМ.