Супервизор за Брчко др Раффи Грегориан издао је данас Налог супервизора којим се привремено обуставља исплата плата и накнада посланицима у Скупштини Брчко дистрикта, укључујући и садашњег градоначелника у техничком мандату.

Исплате плата и накнада посланика у Скупштини Брчко дистрикта Босне и Херцеговине које се исплаћују из буџета Брчко дистрикта одмах се обустављају све док не буду именовани предсједник Скупштине, замјеник предсједника Скупштине и градоначелник у складу са Статутом Брчко дистрикта и Пословником о раду Скупштине Брчко дистрикта.

Избори за Скупштину Брчко дистрикта одржани су 05. октобра 2008. године и на тим изборима посланици су добили мандат да у прихватљивом временском року конституишу нову Скупштину како би изабрали предсједника Скупштине, замјеника предсједника Скупштине и градоначелника и да би у складу са Коначном одлуком и Статутом Брчко дистрикта могла да буде формирана одржива и законита владајућа коалиција која подржава Дистрикт те би тиме били створени услови да буде формирана нова Влада која би служила интересима Дистрикта и његових становника.

Упркос унапријед датим увјеравањима свих политичких странака да ће формирати “концентрациону владу” састављену од свих политичких странака заступљених у Скупштини, што би било једино изводљиво и одрживо рјешење, конститутивна сједница Скупштине два пута је сазивана и прекидана уз кршење Пословника о раду Скупштине, а да није постигнут договор у вези са кандидатима за позиције предсједника Скупштине, замјеника предсједника Скупштине и градоначелника. Сваким даном без нове власти и буџета наноси се додатна штета Дистрикту и повјерењу становника у његове институције те се тиме негативно утиче на животе и егзистенцију хиљада људи, док за то вријеме Влада у техничком мандату и даље ради без парламентарне контроле.

Посланици Скупштине Брчко дистрикта избјегавају своју одговорност, крше основне прописе из Пословника о раду Скупштине те тиме подривају институције Дистрикта и доводе у опасност испуњење Коначне одлуке, што је један од циљева које је прошле године поставио Управни одбор Вијећа за имплементацију мира, саопштено је из OHR-а.