Независне новине: До маја ове године требало би да буду умрежени сви матични уреди у БиХ, што један од важних предуслова за либерализацију визног режима.

Потврђено је ово јуче у Агенцији за идентификациона  докумената, евиденцију и размјену података БиХ (IDDEEA), бившој дирекцији ЦИПС, коју је Савјет министара крајем прошле године задужио за овај пројекат.

Едукација особља

Уз електронско увезивање матичних уреда биће организована и обука за запослене, коју ће проводити ИДДЕЕА у априлу и мају ове године. "Обавеза сваког органа јесте да направи свој програм обука, посебно у сегменту права и провођења прописа везаних за лична документа", казао је Мацан и додао да је ИДДЕЕА доставила стандарде и препоруке Међународне организације за цивилно ваздухопловство (ИЦАО), којих се треба придржавати.

Синиша Мацан, директор ИДДЕЕА, казао је јуче да је 87 одсто општина у БиХ већ електронски увезано.

"Такође, 67 одсто општина већ има електронску евиденцију, али ентитетски органи морају да обезбиједе услове како би ова евиденција била дигитално потписана до краја 2009. године, што је услов за аутоматски процес провјера", казао је Мацан.

Упозорава да биометријски пасоши неће бити издавани док се заврши цјелокупан посао електронског увезивања и провјере података.

"Издавање биометријских пасоша неће моћи почети док службеник матичног уреда у општини не буде у могућности електронски потврдити службенику МУП-а да је неко лице држављанин БиХ и да посједује валидан документ, односно родни лист, увјерење о држављанству, који је издат у складу са законом", објаснио је Мацан.

Подсјећа да су проблеми у вези с издавањем личних докумената највећим дијелом и настали уколико улазна документација није валидна, попут родних листова или увјерења о држављанству. Мацан тврди да је IDDEEA већ потписала техничке стандарде за електронску размјену података, а дефинисани су и начини повезивања свих органа који достављају податке. Ови правилници на прошлој сједници Савјета министара БиХ нису усвојени иако су били на дневном реду.

Како сазнајемо, примједбе је имао Тарик Садовић, министар безбједности, који је тражио да се прво изјашњава о правилнику који је доставило његово министарство.