Дневни аваз: Очекивали смо и очекујемо проблеме у проведби Закона о порезу на доходак ФБиХ. Ради се о веома комплицираном закону, много обимнијем и од Закона о порезу на додану вриједност, али Порезна управа ФБиХ чини све да проблеми буду што мањи. То је на почетку разговора за "Дневни аваз" изјавио Мидхат Арифовић, директор Порезне управе ФБиХ.

Истиче да је, према Закону, у ФБиХ пола милиона порезних обвезника.

– Компаније које запошљавају више од 2.000 радника немају већих проблема. Послодавци су вршили јануарске обрачуне, а Министарство финансија ФБиХ и ми смо се трудили помоћи у случајевима недоумица или проблема. Ради се о потпуно новом концепту, потребна је огромна база података, далеко квалитетнија информатичка опрема јер морамо пратити стотине хиљада обвезника. Наш информатички систем није довољан да подржи оволики број порезне администрације – објашњава Арифовић.

Наглашава да, на основу годишње пријаве за примања из радног односа, обвезник има право и на поврат вишка уплаћеног пореза.

– Грађани имају право на умањење на основу камате за кредит за стамбено забрињавање, за добровољно животно или пензионо осигурање, за здравствене услуге осим естетских корекција и набавку лијекова. Због тога је важно чувати рачуне за ове услуге – каже Арифовић и наглашава да ће се умањење обрачунавати на крају године.

Додаје да куповина намјештаја и сличних ствари код нас још нису узети у обзир при умањењу пореза, као што је то у другим земљама, али, како каже, можда ће се и то временом десити.Иначе, Арифовић каже да је Управа зацртала да све врсте пријава буду у електронској форми, за што је потребно много новца. Нада се да ће електронски формулари до 1. маја, до када је рок за пријаву порезних картица, стићи у порезне управе, а што је обавеза послодаваца.