Независне новине: Представнички дом Парламента БиХ усвојио је јучер буџет институција БиХ у износу од око 1,4 милијарде КМ. Усвојени буџет усклађен је са договором о буџетским оквирима усаглашеним у Фискалним вијећу БиХ, односно мањи је за око 200 милиона КМ од приједлога Предсједништва БиХ.

"Буџет је довољан за функционирање институција БиХ, али је недостатан за развој институција и капиталне издатке. Буџет је реалан и креће се у оквирима усаглашеним на сједници Фискалног вијећа БиХ. За помоћ повратку је издвојено 35 милиона КМ, али често се заборавља да за ове намјене новац издвајају и ентитети, што у збиру иде и до 100 милиона КМ", рекао је Драган Вранкић, министар финансија и трезора.

Против буџета су гласали посланици Странке за БиХ, СДП-а и ХДЗ 1990, док су чланови СДС-а били суздржани. Посланици Странке за БиХ казали су како подржавају приједлог Предсједништва и одбијају смањење.

"С овим буџетом дотакли смо дно и једино горе од овога је да немамо буџет. Мислимо да има много више простора за смањење издвајања за плаће", казао је Златко Лагумџија, посланик СДП-а.

Посланици СДП-а поднијели су 34 амандмана на буџет, којим су предложили смањење издвајања за плаће и накнаде за око 170 милиона КМ, те распоређивање тог новца за потицаје домаћој производњи у износу од 66 милиона КМ, капитална улагања 20 милиона, аутопут на коридору 5ц 27 милиона КМ, те стипендирање ученика и студената, научни и технолошки развој.

Представнички дом је ове, као и амандмане Сефера Халиловића, којима се тражи повећање буџета за 600 милиона КМ за избјеглице и развојне пројекте, те Јерка Иванковића Лијановића о издвајању 500 милиона КМ за потицај пољопривреди, одбацио.

"СДА подржава договор Фискалног вијећа БиХ, али не мислимо да је 35 милиона КМ довољно за повратак. Тражит ћемо да Вијеће министара БиХ осигура кредит од 400 милиона КМ за повратак", рекао је Бакир Изетбеговић, предсједавајући Клуба посланика СДА.

Представнички дом Парламента БиХ овај закључак СДА је прослиједио на усаглашавање, а усвојен је и сличан приједлог СНСД-а. Посланици су у послијеподневним сатима, након закључења овог броја "Независних", расправљали о измјенама закона о обавјештајној служби, тајним подацима, превозу оружја и фискалним касама. Са дневног реда скинут је приједлог именовања челника двије од седам новоформираних полицијских агенција.