Ослобођење: Вршилац дужности директора Дирекције за европске интеграције БиХ, док Агенција за државну службу БиХ не проводе процедуру конкурса, бит ће предсједавајући Вијећа министара БиХ Никола Шпирић, одлучено је на јучерашњој сједници државне Владе, након што је претходно са мјеста директора ДЕИ БиХ разријешен Осман Топчагић због одласка на мјесто амбасадора наше земље у мисији Европске уније у Бриселу.

У складу са законом

Шпирић је саопћио како ће с ДЕИ управљати на основу законских овлаштења и обавеза. У складу с тим, као в.д. директора, најавио је како ће се већ на наредној сједници бавити питањима либерализације визних олакшица и испуњавањем услова за брже прикључење ЕУ.

Заобилажење државе и приватне везе

Предсједавајући Вијећа министара саопћио је како је државна Влада наложила Министарству вањске трговине и економских односа БиХ да у року од три дана, у сарадњи с ентитетским органима, достави цјеловиту информацију о проблему снабдијевања наше земље гасом. Ова информација треба садржавати податке да ли БиХ посједује енергенте који могу представљати замјену за гас, у којој количини и за који временски период. Тражи се и одговор да ли рјешење за алтернативно снабдијевање БиХ гасом изискује додатна финансијска средства и у којем обиму, те да ли је актуална ситуација проузроковала посљедице, за чије санирање је потребна помоћ међународних институција и о којим посљедицама се ради. Шпирић се пожалио да је он, иако нема никакве надлежности у области енергетике да се држава заобилази, искористио лична познанства с мађарским премијером Ференцом Гyурцсанyем како би издејствовао топле радијаторе.

-Већ наредних дана видим натписе у којима ће се постављати питања одакле он на том мјесту, да ли је то у складу са законом. Инсистирања да директори одређених институција милион година буду припадници искључиво једног народа су нејасни. Изгледа да су сви почели уживати у националним торовима. То ми је крајње нејасно, али шта ћете – тамо гдје престаје логика, почиње БиХ – констатирао је он.

Иако је на јучерашњој сједници било планирао именовање директора агенција и њихових замјеника у агенцијама за полицијску подршку, школовање и стручно образовање те форензичка испитивања и вјештачења, до тога није дошло.

Ништа од полиције

Предсједавајући Вијећа министара истакао је како је ту тачку ставио на дневни ред како би показао да он није тај који кочи процес, како се то тврдило.

– Ја сам ставио и био спреман на рјешење, али је тражено да се то скине. Потребно је прије тог процеса усугласити  преносе одређених надлежности са Државне агенције за истрагу и заштиту, одредити сједиште агенције и национални састав руководећег кадра. Проведена је конкурсна процедура а да се ништа од ових питања није ријешило – казао је Шпирић.

Вијеће министара донијело је одлуку о формирању интерресорне радне групе од 12 чланова за израду нацрта закона о попису становништва, кућанства и станова. На њиховом челу је Зденко Милиновић, директор Агенције за статистику БиХ, а рок за израду закона је 100 дана. Државна Влада из текуће буџетске резерве издвојила је 100.000 КМ на име хуманитарне помоћи која ће, преко Међународног комитета Црвеног крижа, бити достављена цивилном становништву у појасу Газе.