Независне новине: Исплата децембарских плаћа за око 20.000 упослених у институцијама БиХ неће бити заустављена унаточ најавама замјеника министра финансија и трезора БиХ да неће потписивати налоге за исплату због дискриминације службеника који имају пребивалиште у ФБиХ.

„Нема говора о обустави исплате плаће упосленицима у институцијама БиХ. Овластио сам замјеника министра да потписује налоге за исплате, али ако заиста заустави исплату плаћа онда могу и промијенити одлуку којом сам га овластио. Свјесни смо проблема различитог приступа опорезивању плаћа, али ово није начин његова рјешавања“, рекао је Вранкић.

Плаће упосленика у државним институцијама су регулисане државним законом. Ентитетским законима регулисана су њихова друга права и обавезе као што су уплате доприноса за пензионо и здравствено осигурање, породиљски допуст те порез на доходак.

„Примијетио сам да се врши дискриминација по закону о порезу на доходак, тако да се упосленицима који имају пребивалиште на подручју Федерације БиХ порез на доходак обрачунава на терет нето плаће док се упосленим који имају пребивалиште у Републици Српској порез на доходак исплаћује на терет послодавца“, наведено је у писму замјеника министра финансија БиХ Фуада Касумовића упућеном предсједавајућем Вијећа министра БиХ Николи Шпирићу и његовим замјеницима Вранкићу и Тарику Садовићу.