Ослобођење: Министар комуникација и промета БиХ Божо Љубић и директор Регулаторне агенције за комуникације (РАК) Кемал Хусеиновић представили су данас у Сарајеву Нацрт стратегије преласка са аналогне на дигиталну земаљску радиодифузију у БиХ.

Према ријечима министра Љубића, међународна обавеза БиХ по Споразуму из Женеве је увођење дигиталне радиодифузије до 17. јуна 2015. године. Међутим, будући да су се све чланице ЕУ обавезале да до краја 2011. године у потпуности искључе аналогну радиодифузију, та година је циљна и за БиХ за увођење дигиталне радиодифузије. Ова стратегија се односи само на ТВ, а не и радио дифузију која може наставити радити по аналогном систему. Љубић каже да су предности увођења дигиталне радиодифузије за бх. друштво бројне. То ће довести до квалитетнијих и већег броја сервиса, те веће учинковитости фреквентног спектра (до десет програма на једној фреквенцији). Министар је даље навео отварање нових тржишних могућности, промоцију нових технологија, као и медијски плурализам због којег ће многа ограничења која имају и политичке конотације постати ирелевантна. А крајни корисници имат ће бољи квалитет слике и тона те интерактивну телевизију.

Директор РАК-а Кемал Хусеиновић казао је да увођење дигиталне радиодифузије представља велику шансу за БиХ. Он сматра да имамо младе и едуциране људе који ће добити прилику за нова радна мјеста и да тако граде своју будућност у БиХ. Представљајући циљеве ове стратегије, секретар ДТТ форума Емир Вајзовић је казао да она предвиђа и субвенционирање становништва приликом куповине адекватног пријемника, те њихово информирање како не би купили погрешну опрему. Наиме, грађани који немају адекватан ТВ пријемник морат ће или купити нови или набавити ресивер за декодирање. Вајзовић је навео да је цијена ових ресивера у драстичном паду, са 300 еура на 20 до 30 еура.