Ослобођење: Супервизор за Брчко дистрикт Раффи Грегориан позвао је на формирање концентрационе владе у Брчком, након што је на конститутивној сједници Скупштине дистрикта поново одложено гласање о избору предсједника Скупштине, његовог замјеника и градоначелника Брчког.

Супервизор је упутио позив након што је обавијештен да су сви посланици потписали декларацију којом се изражава подршка одлукама Арбитражног трибунала за Брчко и у којој се позива Парламент БиХ да усвоји додатке на Устав неопходне како би се окончала супервизија.

„Вјерујем да су потписивањем ове декларације сада отклоњене дилеме које су неке странке можда спречавале у формирању легитимне владе“, изјавио је Грегориан.

Разговори о различитим владајућим коалицијама који су се водили од 5. октобра 2008. године нису одвели никуда.

„Стога, позивам све странке да се интензивно ангажирају на формирању концентрационе владе, која ће бити у стању изаћи накрај с бројним изазовима који очекују дистрикт“, рекао је он након састанка с носиоцима листа кључних странака у Скупштини.

“Нема времена за губљење“, нагласио је Грегориан.

Супервизор је подсјетио све странке да би било најбоље да Скупштина именује нове, по могућности млађе људе на извршне позиције у влади, људе који су показали стручност у подручјима рада за која би били предложени за именовање. Поводом посљедње сједнице он је изнио критике у погледу неоправданог одласка неколико посланика и привременог предсједавајућег, потеза којим се исказује непоштовање према колегама посланицима и који је у супротности с кодексом понашања Скупштине дистрикта“, саопћио је Уред високог представника у БиХ.