Дневни аваз: У институцијама БиХ врши се дискриминација упосленика из ФБиХ. Прецизније, упосленици у државним институцијама имају мања примања од својих колега који долазе из РС, без обзира на то што имају исту стручну спрему и звање, а то је непримјерено, казао је јучер за "Дневни аваз" Фуад Касумовић, замјеник министра финансија и трезора БиХ.

Ова ситуација, наиме, резултат је непостојања државног закона о порезу на доходак. Стога се за упослене из ФБиХ примјенује федерални закон, према којем се порез на доходак обрачунава на терет њихове плаће, док се за упослене из мањег бх. ентитета примјењује Закон о порезу на доходак РС, према којем овај порез плаћа послодавац.

– Обавијестио сам предсједавајућег Вијећа министара и његове замјенике да ћу обуставити свако даљње потписивање налога за исплату плаћа упослених у институцијама БиХ за децембар прошле године док Вијеће министара не заузме јасан став о овом питању с циљем једнакоправног третирања свих упослених – каже Касумовић.

Он је, такођер, најавио да ће забранити било којем овлаштеном лицу да потпише налог за кориштење буџетског новца за исплате плаћа у његово име.