Дневни аваз: Прихватање Социјалног споразума за период од 2009. до 2010. године на јучерашњој ванредној сједници Представничког дома Парламента ФБиХ засјенила је расправа о приједлогу буџета Регулаторе комисије за електричну енергију (ФЕРК) за ову годину.

Мухамед Моранкић, посланик БОСС-а, казао је да је само за плаће и накнаде за 36 упосленика ФЕРК-а предвиђено 1.476.176 марака.

– Простом реченицом, просјечна плаћа у ФЕРК-у износила би 3.417 КМ, без топлог оброка и осталих накнада. Значи, она може износити и до 5000 КМ – појаснио је Моранкић.

Клуб СДА, чије интересе током расправе о буџету ФЕРК-а заступао Мехмед Агић, успротивио се усвајању буџета ове институције.- Није нормално да помоћник у сектору финансија у ФЕРК-у има плаћу од 3.500 КМ, а помоћник федералног министра финансија 1.500 каже – Агић.

Социјални споразум, чији су потписници Удружење послодаваца ФБиХ, Савез самосталних синдиката БиХ и Економско-социјално вијеће, подразумијева реформе јавне управе, рационализацију трошкова у управним и надзорним одборима јавних предузећа и велики значај придаје јачању улоге Развојне банке ФБиХ и повећању њеног основног капитала.Партнери су сагласни да издвајања за социјалне категорије буду усклађена с реалним финансијским могућностима и да буде убрзана приватизација фирми с већинским државним власништвом.