Независне новине: Грађани БиХ би ове године могли да добију дане које ће сви заједно празновати ако Савјет министара и Парламентарна скупштина БиХ усвоје Приједлог закона који им је упутило Министарство цивилних послова БиХ.

Дамир Диздаревић, помоћник министра цивилних послова БиХ, потврдио је да је Приједлог закона о празницима упућен према Савјету министара, те очекује да ће се након тога наћи и у процедури Парламентарне скупштине. Диздаревић је казао да су празници који нису били спорни ниједном ентитету Нова година, 1. мај, Међународни празник рада, 9. мај, Дан борбе против фашизма и Дан Европе, додајући да су предложени још неки датуми, али да ће се тек видјети да ли ће проћи све потребне инстанце.

"Ниједан датум није баш директно везан за БиХ и за њен суверенитет", казао је Диздаревић додајући да је доношење овог закона ствар политичке воље, те да је за очекивати да буде измјена у односу на Приједлог који је достављен Савјету министара.

Он је казао да су се прије подношења приједлога представници надлежних министарстава из ФБиХ и РС састајали више пута како би усаглашавали датуме, те да су се у те дебате кад је било потребе укључивали и сами ентитетски министри.

Перица Јелечевић, министар рада и социјалне политике ФБиХ, казао је да је предложено да се на нивоу БиХ поред међународних празника празнују Бајрам, православни и католички Божић. Он је рекао да постоји концензус да се прихвате ти датуми, али не и неки историјски из прошлости БиХ. У Министарству локалне управе и самоуправе РС кажу да доношење закона на БиХ нивоу неће значити да се укидају ентитетски празници, јер њима постаје могућност да одређују којим ће се данима празновати.

Према важећем закону РС као републички празници у РС празнују се: Нова година, Дан Републике, Међународни празник рада, Дан побједе над фашизмом и Дан успостављања Општег оквирмог споразума за мир у БиХ. Као вјерски празници празнују се: православни и католички Божић, Курбан-бајрам, католички и православни Велики петак, католички Ускрс и православни Васкрс, те Рамазански-бајрам. Вјерски празници празнују се по два дана, први и други дан празника, с тим да се православни и католички Божић празнују на Бадњи дан и дан Божића.Републички празници односе се на све грађане РС, док вјерске празнике празнују грађани оне вјероисповијести на које се тај празник односи.У ФБиХ се осим Нове године и 1. маја, празнују још и 25. новембар Дан државности, 1. март Дан независности, док вјернике сљедују нерадни дани за два бајрама и за православни и католички Божић и Васкрс и Ускрс.