Ослобођење: Посланици Представничког дома Парламента БиХ на синоћњој посебној сједници са 23 гласа за, седам против и четири суздржана усвојили су принципе приједлога буџета државних институција и међународних обавеза за 2009. годину.

У току расправе поновно је било спорно „пробијање“ износа буџета од 200 милиона КМ које је усвојило Предсједништво БиХ у односу на утврђени приједлог Фискалног вијећа БиХ. Наиме, Предсједништво БиХ предложило је буџет  од 1.255.589.000 КМ. До значајног „пробијања“ дошло је због чињенице да се колективни шеф државе опредијелио да за повратак издвоји око 97 милиона КМ. Издвајању овог износа противи се, наиме, посланици из РС-а сматрајући како увећање буџета мора бити на разини онога што је прописало Фискално вијеће.

Министaр финансија и трезора БиХ Драган Вранкић истакао је како су  из 2008. остала неутрошена 102 милиона КМ, која ће ући у нови буџет.

– Готово 90 посто прорачуна односи се на плаће и материјалне трошкове и дошло је до увећања те ставке за 25 до 30 посто, а веома мало на капиталне издатке и програме. Велика ставка од 30 милиона односи се и на закупнине, од чега 15 милиона на директно плаћање кирија, што је недопустиво велика сума – изјавио је Вранкић.

Предсједавајући Вијећа министра БиХ Никола Шпирић изразио је наду како ће Парламент БиХ усвојити буџет до краја године, због чега Вијеће министара није донијело одлуку о привременом финансирању. Послије неусвајања буџета, очекује се хитна сједница Вијећа министара како не би дошло до паралисања рада државних институција. Шпирић је најавио како је сједница чак могућа и 31. децембра не буде ли до тада усвојен буџет. Очито је да посланици нису послушали апел челног човјека државне Владе којој јучерашња сједница, ипак, неће бити посљедња у 2008. како су најавили.