Естонски парламент прихватио је закон који на изборима 2011. предвиђа могућност гласања мобителом, чиме ће Естонија постати прва земља на свијету у којој ће бирачи своје заступнике бирати мобилним уређајима.

На прошлогодишњим парламентарним изборима Естонци су могли гласати интернетом. Уз уобичајене облике изјашњавања, закон прихваћен прошле седмице предвиђа и гласање посебним суставом мобилног гласања, који је већ тестиран у пракси.

Тај сустав предвиђа посебне ауторизиране чипове које ће добити бирачи, рекао је гласноговорник агенције СК Цертифицатион Центер, која издаје особне идентификацијске исправе у Естонији. Чип ће верифицирати идентитет бирача и ауторизирати његово судјеловање у гласачком суставу, рекао је гласноговорник Раул Каидро.

Сустав се показао учинковитим и сигурним током испитивања које је провела неовисна агенција. Каидро је рекао да очекује како ће гласање 2011. бити прво такво у свијету, премда сусједне Шведска и Финска посједују софтвер и техничке способности за провођење сличних "мобилних избора", преноси портал екапија.