Независне новине: Комплетан поступак јавних набавки, од објављивања тендера до завршетка поступка, траје од четири до шест мјесеци, што јавна предузећа доводи у дискриминаторски положај, а губитке трпе не само те фирме, него и цијело друштво, тврди Алмир Бећаревић, директор "БХ гаса".

"На тај проблем смо доста указивали, али измјене и допуне Закона о јавним набавкама БиХ, нажалост, нису прошле и зато се и даље сусрећемо с истим старим проблемима с којима се приватне компаније не морају сусретати", тврди он.

И Наталија Попадић, сарадник за информисање "Путева РС", казала је да се то предузеће сусреће с великим проблемима у поступку јавних набавки и тврди да је закон предвидио веома компликовану и често временски веома дугу процедуру. И њих муче жалбе и рокови.

"Странке које након отварања приспјелих понуда нису задовољне резултатом имају праву на жалбу, а жалба блокира провођење јавне набавке, што често веома дуго траје. Ово се односи на јавна предузећа у поступку јавних набавки, а којих су поштеђена приватна предузећа која директно уговарају посао", рекла је Попадићева.

Она је подсјетила да је у току припрема израде измјена и допуна Закона о јавним набавкама БиХ, те да су "Путеви РС" упутили приједлог.

"Ако буду усвојене и уврштене, оне ће знатно олакшати тренутну веома компликовану процедуру јавних набавки", наводи она.

Бећаревић каже да је недопустиво да су рокови рјешавања једне жалбе 45 дана, што је чак дуже него и на судовима.

"Посебно проблематично је за фирме у информационим технологијама, гдје се опрема мијења јако често и често морају ићи у процедуру набавки. То је потпуно неприхватљиво", наводи он.

У Агенцији за јавне набавке БиХ кажу да процедура јавних набавки није компликована, те да је она за све земље ЕУ исте.У Агенцији даље истичу да су уочили проблеме у поступцима и то да сви уговорни органи не припремају на вријеме јавне набавке, касне са процедурама, траже неутемељена изузећа и уступке без објаве обавјештења.

"Такође, Агенција је уочила да је тржиште у БиХ недовољно развијено, те да на таквом тржишту уговорни органи постављају често преоштре квалификацијске услове који ограничавају конкуренцију на тржишту", казала је Ђинита Фочо, директор Агенције.

Она је увјерена да је потребно даље мотивисати привредне субјекте да учествују у јавним набавкама, те едуковати уговорне органе у погледу постављања квалификационих услова.