Споразум, којег су потписали предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић и директорица Microsofta БиХ Лејла Зукић-Кривдић, а у присуству амбасадора Сједињених Америчких Држава Чарлса Инглиша, одражава опредјељење Савјета министара БиХ против кориштења илегалног софтwара, те промовисање савремених технологија у сврху развоја земље.

Споразумом се успоставља дугорочна сарадња у пољу инфомационих технологија која ће водити ка даљем развоју е-иницијатива, сарадњи у промовисању компјутерске писмености, а помоћи ће и у цјелокупним напорима за смањење пиратства у Босни и Херцеговини, саопштено је данас из Службе за информисање Савјета министара БиХ.

Приликом потписивања Споразума, предсједавајући Савјета министара БиХ је, између осталог, нагласио:

"Данашњим чином потписивања овог Споразума о стратешком партнерству се, прије свега, потврђује досадашња успјешна сарадња, завршава период кориштења нелиценцираних софтверских производа и отвара простор за даљњу успјешну сарадњу између Савјета министара и Microsofta. Убјеђен сам да ће овај Споразум, као стратешки документ, бити солидна основа за стварање различитих анекса Споразума који је од интереса за Босну и Херцеговину, наравно, убјеђен сам и за ову компанију. Споразум је потписан на три године и мислим да ће након успјешне сарадње бити расположења за његово даље продужење".

"Ово је значајан корак како за Microsoft тако и за Савјет министара БиХ. Драго ми је да је Савјет министара исказао посвећеност заштити права интелектуалне својине, у потпуности уводећи лиценцирани софтвер у државне институције. Овај потез шаље јасан сигнал иностраним инвеститорима да ће њихова права бити потпуно заштићена, те их додатно охрабрује за улагање у БиХ, а поготово оне инвеститоре чије је пословање уско повезано са правима интелектуалне својине", изјавио је, уз остало, амбасадор Инглиш.

Споразумом су се потписнице обавезале да ће активно заговарати едукацију корисника о потреби кориштења лиценцираног софтвера, као и промовисање ефикасне примјене закона који се баве заштитом права интелектуалне својине.

"Ово је значајно партнерство и позитиван корак у правцу даљег развоја босанскохерцеговачке ИТ индустрије, повећању компјутерске писмености и ефикасне заштите права интелектуалне својине", изјавила је Лејла Зукић-Кривдић, директорица Microsofta БиХ.

Она је додала да Споразум представља основ за увођење нових технологија у рад органа савјета министара БиХ, која ће бити повјерена домаћим информатичарима, што ће у многоме допринијети и отварању нових радних мјеста у ИТ индустрији у БиХ.