Дневни аваз: Босанскохерцеговачке 142 опћине од кључног су значаја за успјех напора које БиХ улаже у процесу европских интеграција, рекао је јучер високи представник Мирослав Лајчак отварајући у сарајевском хотелу „Радон Плажа“ конференцију „Разумјети ЕУ: Изазов за локалну власт“.

Парламент од планова једино подигао плате

Лајчак се осврнуо и на политичка дешавања у БиХ. Изразио је наду да ће челници СДА, ХДЗБиХ и СНСД-а ових дана договорити састанак на којем ће убрзати проведбу споразума из Пруда.

– Недавни извјештаји ЦЦИ-ја показао је да од радног плана Парламента БиХ испуњено само 7,9 посто. Једини индикатор гдје је испуњен план 100 посто јесте подизање плаћа – казао је Лајчак.

На скупу који је уприличила холандска организација за развој SNV окупили су се начелници опћина и представници локалних заједница из регије, а уз Лајчака уводничари су били Ферхат Мустафић, предсједавајући Скупштине Савеза опћина и градова ФБиХ, Радомир Кезуновић, предсједник Савеза општина и градова РС, и Куртни Бикерт (Courtney Bickert), директорица SNV-а за Балкан.

Лајчак је казао да су се до сада питањем европских интеграција скоро у потпуности бавили виши нивои власт и администрације.

– Требало би имати обрнут приступ, и не само зато што се много више од половине директива ЕУ проводи на опћинском нивоу. Опћине су актери чија је улога врло значајна у процесу интеграција у ЕУ. Може се рећи да оне имају централну улогу. Ипак, нису у довољној мјери учествовале у припремању БиХ за приступ ЕУ – истакао је високи представник.

Појаснио је да еуроинтеграције пружају огромне шансе опћинама, јер се 50 посто новца европских фондова реализира на опћинском нивоу, а у неким областима и више од 80 посто.