Независне новине:  Пројекат информатизације свих јавних институција и установа у ФБиХ, назван "федерација.ба" који подразумијева њихово повезивање путем Интернета, коштаће више од 150 милиона КМ, сазнају "Независне" из извора блиских Влади ФБиХ.

Према информацији коју је Влада ФБиХ усвојила на сједници прошле седмице, новац ће бити обезбијеђен из буџета и привреде, те од телекома у ФБиХ и фондова ЕУ.

Повластице за фирме које се укључе у пројекат

Све компаније које се укључе у пројекат информатизације ФБиХ могле би на десет година бити ослобођене плаћања пореза на добит и намета на плате за упосленике који су легално упослени и раде на пословима од интереса за провођење овог пројекта. Истовремено би банке могле добити субвенције за смањење камата на кредите који би били уложени у послове информатизације, пише у информацији Владе ФБиХ. Наведено је и да би били ослобођени пореза сви облици школовања за стицање информацијских знања и вјештина, а Влада би успоставила финансијске потицаје за мала и средња предузећа, чији се рад темељи на електронском пословању.

Министар промета и комуникација ФБиХ Наил Шећкановић, који је креатор усвојене информације, тврди да му је тешко процијенити колико је новца потребно, али да би за почетак било довољно "неколико стотина хиљада КМ из буџета".

"На крају пројекта би све школе, установе и институције добиле Интернет и већи број рачунара него што сада имају, првенствено у руралним подручјима које треба информатички описменити. Финансијски ћемо се ослонити на телеком сектор јер они, радећи на овом програму, праве маркетиншки потез и стварају простор за нове претплатнике и нову вриједност и све то ће им се вишеструко вратити", истиче Шећкановић.

Овим пројектом би број прикључака на Интернет у ФБиХ био повећан са 272.000 на око два милиона и све школе би добиле више рачунара него што их сада имају.У информацији пише и да Министарство предлаже да Влада ФБиХ подржи кампању "Конектуј се", коју проводи агенција "Виа Медиа", "уз јасно дефинисана права и обавезе ове маркетиншке куће".

Но, министар тврди да је "Виа Медиа" Влади била само сервис при изради ове информације, а да ће за све даље ангажмане "бити испоштован Закон о јавним набавкама".

Иако је информација усвојена на сједници Владе ФБиХ, нико од министара није знао колико ће пројекат коштати јер тај податак није наведен.

"С обзиром на то да се ради о информацији нисам је баш пажљиво прочитао", отприлике су одговорили сви министри које смо питали о овом документу.

Незванично смо сазнали да је Министарство финансија дало негативан став о овој информацији управо због недостатка података о цијени пројекта.