Независне новине:  Предсједништво БиХ јуче је прегласавањем усвојило Приједлог буџета бх. институција за 2009. годину, који је увећан за 200 милиона КМ у односу на нацрт који је понудио Савјет министара од 1,43 милијарде КМ.

Посланици подијељени

Душанка Мајкић, делагат у Дому народа и члан Комисије за буџет и финансије, каже да је Силајџић обесмислио рад Фискалног савјета и угрозио функционисање државе паушалним повећавањем буџета.

"Не чуди што то ради Жељко Комшић из опозиције, али Силајџић се труди да поквари све о чему се постигне договор. Српски посланици неће подржати овакав паушалан буџет који угрожава макроекономску стабилност земље", казала је Мајкићева.

Велимир Јукић, посланик у Представничком дому и допредсједавајући Комисије за буџет и финансије, сматра да није добро што је буџет усвојен прегласавањем.

"Нисам сигуран колико је ово повећање реално, с обзиром на процјене Фискалног вијећа. У парламенту можемо амандмански дјеловати и размотрити поједине ставке, њихову оправданост и реалне потребе", казао је Јукић.

Садик Бахтић, предсједавајући Комисије за буџет и финансије, очекује да ће Срби зауставити овакав буџет на ентитетском гласању.

"Добро је увећање за повратак, јер је 300.000 КМ било испод сваке мјере. Сличну ситуацију имали смо и прошле године, па смо амандманима постигли компромис", рекао је Бахтић и додао да не треба занемарити ни финансијску кризу у свијету и смањење трошкова.

Саопштено је ово након хитне сједнице Предсједништва БиХ, гдје је једина тачка дневног реда била усвајање приједлога буџета бх. институција и међународних обавеза БиХ за 2009. годину. Приједлог буџета од 1,63 милијарде КМ Предсједништво ће на усвајање упутити Парламентарној скупштини БиХ.

Увећани приједлог буџета јуче није подржао Небојша Радмановић, предсједавајући Предсједништва БиХ, док су Жељко Комшић и Харис Силајџић, чланови Предсједништва, предложили и гласали за овај буџет. Према ранијем тумачењу из ОХР-а, Уставом није омогућено потезање виталног националног интереса код финансијских одлука.

Како је саопштено из Предсједништва, додатних 200 милиона КМ треба обезбиједити с Јединственог рачуна Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ повећаним приходом од 185 милиона КМ, те 15 милиона КМ од добити Централне банке БиХ. Додатних 200 милиона КМ се распоређује тако што ће Министарство за људска права и избјеглице БиХ добити још око 97,2 милиона КМ за програм повратка, два милиона КМ додјељује се Парламентарној скупштини БиХ за реконструкцију зграде, а УИО БиХ четири милиона КМ за регионалне центре.

Планирано је да се Државној агенцији за истраге и заштиту БиХ (СИПА) додијели додатних 12,2 милиона КМ за изградњу објеката и набавку опреме, те Граничној полицији 2,6 милиона КМ за набавку опреме. Приједлогом буџета за Министарство иностраних послова БиХ предвиђено је додатних 12,6 милиона КМ за куповину објеката дипломатско-конзуларним представништвима, а Суду БиХ додатних 1,8 милиона КМ за нормално функционисање.

Министарству одбране БиХ приједлогом буџета планирано је додатних 58,2 милиона КМ за приближно испуњавање НАТО стандарда, док је за капиталне резерве за смјештај институција БиХ предвиђено додатних 6.366.700 КМ. Додатна средства од два милиона КМ предвиђена су за пројекат регистрације возила у оквиру ЦИПС-а, те додатних милион КМ за Обавјештајно-безбједносу агенцију (ОБА) БиХ, за набавку опреме.

Фискални савјет БиХ усагласио је ентитетске и буџет институција БиХ на основу чега је Савјет министара утврдио нацрт, али није подржан у Предсједништву БиХ, што је резултовало новим приједлогом.