Независне новине: Шефови дипломатија Европске уније изразили су јуче на састанку у Бриселу забринутост због развоја политичких прилика и успоравања реформи у БиХ. Министри иностраних послова дали су пуну подршку извјештајима Европске комисије о резултатима западнобалканских земаља у процесу стабилизације и придруживања.

Наводе да је потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању представљало важну етапу у односима ЕУ са БиХ, али изражавају забринутост због развоја политичке ситуације и успоравања реформи.

„Нужност заједничке визије будућности земље, поштовање правне државе, јачање установа и државне управе, битка против корупције и организованог криминала и даље представљају кључне залоге у развоју БиХ“, наводе министри.

Они су потврдили европску перспективу БиХ, уз позив политичким лидерима да преузму одговорност за спровођење реформи, те пружили подршку високом представнику за БиХ Мирославу Лајчаку. Такође су поново подвукли опредијељеност да ојачају ангажман ЕУ у БиХ и преузму одговорност користећи све расположиве инструменте.