Независне новине: Агенција за државну службу, Суд БиХ, Државно тужилаштво, Агенција за јавне набавке, СИПА, Институт за интелектуално власништво БиХ, Генерални секретаријат Савјета министара, Високи судски и тужилачки савјет БиХ, те поједине стручне службе у министарствима, само су неке од државних и ентитетских институција које су суочене с недостатком стручног кадра.

Један од најдрастичнијих примјера је Управа за индиректно опорезивање (УИО) којој тренутно недостаје 500 људи.

"Према тренутно важећем Правилнику о систематизацији радних мјеста у УИО, недостаје нам око 500 људи, али били бисмо јако задовољни да у наредној години запослимо барем 200 младих људи са тек завршеним факултетом и то економиста, правника и информатичара", истакао је Ратко Ковачевић, портпарол УИО.

У Државној агенцији за истраге и заштиту (СИПА) кажу да кадровска попуњеност износи 67,69 одсто, попуна полицијским службеницима је 67 одсто, државним службеницима 50 одсто и запосленицима 84 одсто, те да је недостатак кадра у овој агенцији изражен у категорији полицијских службеника истражилаца у истражно-обавјештајним одјељењима, а посебно у тимовима у регионалним канцеларијама.

"Најчешћи разлози због којих кадрови напуштају СИПА су неадекватна лична примања, која су знатно виша у полицијским органима и институцијама за провођење закона на нижим нивоима власти" саопштили су из СИПА.

Борис Грубешић, портпарол Тужилаштва БиХ, наводи да им недостају тужиоци и особље које их опслужује.

"Имамо потребе за новим тужиоцима у складу са повећањем обима предмета, али око тога се морамо консултовати са Високим судским и тужилачким вијећем", навео је он.

Ђинита Фочо, директор Агенције за јавне набавке БиХ, рекла је да њима недостаје још 12 људи, али да је и у Извјештају Европске комисије о напретку БиХ наведено да према новом Правилнику план запошљавања пуног броја стручњака предвиђа попуњавање у наредне четири године.

"Од 12 запослених колико смо имали у почетку, троје је отишло на боље позиције. Они су јако конкурентни на тржишту као експрети за јавне набавке и зато су јако тражени", навела је Ђинита Фочо и додала да очекује да ће повећање плата дјеловати позитивно на остале запослене стручњаке.

Фочова је такође навела да је Агенција запослила троје нових људи и да ће их почетком наредне године пријавити Агенцији за државну службу.

Наиме, Јакоб Финци, директор Агенције за државну службу БиХ, је навео да та институција нема регистар колико стручних кадрова недостаје појединим институцијама и службама, јер им оне не достављају податке.

"Ми немамо евиденцију иако су оне дужне на почетку године доставити списак намјештеника и потреба, међутим, оне то никад не чине", рекао је Финци.

Осман Топчагић, директор Дирекције за европске интеграције, каже да је ситуација са стручним кадром у институцијама које се баве интеграцијама у ЕУ сада боља него што је била у почетку, али да и даље недостаје кључних кадрова.

"У нашим разговорима са људима из ЕК стално нам то говоре да треба више људи. А потребе државе у цјелини захтијевају компетентне људе", навео је Топчагић.